Når folk blir spurt flere ganger om hva som er det første de husker, kommer de ofte på opplevelser fra de var enda yngre.

Ditt første minne kan være fra du var to og et halvt år

Tidligere forskning viser at det er vanlig å ha et minne fra du var mellom tre og fire år. Men det kan godt hende du husker noe fra du var enda yngre.

Publisert

Hva er ditt tidligste minne?

Noen husker kanskje å ha fått en bror eller søster. Kanskje du husker da du skadet deg og måtte til legen. Eller husker du kanskje en scene fra en fin sommerdag, eller lek i barnehagen.

Forskning har vist at mange mener sitt første minne er fra de var mellom tre og fire år.

Carole Peterson har forsket på barndomsminner i over 20 år. Hun har skrevet en artikkel som oppsummerer hva studier sier om våre første minner.

Hun skriver også om sin egen forskning.

To og et halvt år

Peterson skriver at folk kan ha minner fra ett år tidligere enn de tror.

Mens det har vært vanlig å oppsummere at de første minnene kan gå tilbake til da vi var 3,5 år, kan det hende at 2,5 år blir mer riktig, skriver hun.

Andre forskere har vært skeptiske til at vi kan huske ting fra da vi var så unge.

Ifølge en studie fra 2018 kan ditt første minne godt være falskt. Det er ikke sannsynlig at folk husker ting fra de var to år eller yngre, mente forskerne bak den studien.

Isteden kan vi ha laget minnene på grunn av bilder vi har sett, eller noe foreldrene våre har fortalt. Dette har blitt koblet sammen med små biter av opplevelser og følelser fra tidlig barndom.

Husker gjerne mer når vi blir spurt flere ganger

Carole Peterson tror derimot at folk kan huske mer fra toårsalderen enn de er klar over.

Det er to grunner til dette, sier hun i en pressemelding.

– For det første er det er veldig lett å få folk til å huske enda tidligere minner bare ved å spørre om hva deres første minne er og så spørre om noen til.

Da begynner folk ofte å huske enda lenger tilbake, noen ganger et helt år. Det vi nevner først er ikke nødvendigvis det som skjedde først.

Derfor bør forskere spørre om flere tidlige minner når de gjør slike undersøkelser, mener Peterson.

Hva folk sier at er deres første minne kan også endre seg om forskerne spør flere ganger med noen år imellom.

Mor og datter.

Tar feil av egen alder

Det er ikke noe skarpt skille mellom det første vi husker og tiden før, mener forskeren. Når vi først begynner å huske tilbake, kan det dukke opp mer.

Peterson sier også at mange tar feil av hvor gamle de var i sitt første minne.

– Igjen og igjen ser vi at folk tror de var eldre enn de egentlig var, sier hun.

Hun skriver om noen studier der barn og unge voksne ble spurt om sine første minner. Da spurte forskerne også foreldrene deres om når det skjedde.

Det viste seg at barna ofte trodde de var eldre enn de egentlig var når de husket veldig tidlige minner. Det var motsatt når barna husket ting som skjedde etter de var fire år. Da trodde barna noen ganger at de var yngre.

Peterson kaller det for teleskop-effekten. Veldig tidlige minner kan virke som de er nærmere oss i tid enn de egentlig er, som om vi ser på dem i en stjernekikkert.

Trenger å bekrefte datoene

Vi er ikke så gode til å huske akkurat når noe skjedde i vår fjerne fortid. Foreldre husker heller ikke alltid rett. Dette gjør at forskningsresultater kan bli litt feil.

Det som trengs, mener Peterson, er studier hvor forskerne kan dokumentere og bekrefte når folks første minner skjedde. Da kan man sammenligne det med hvor gamle folk trodde de var. Slik forskning er allerede i gang, ifølge pressemeldingen.

Da kan vi kanskje få svaret på hvor langt tilbake i barndommen det er mulig å ha minner fra.

Barn på to år kan huske tilbake

Spørsmålet om hvor langt tilbake vi kan huske, er tidligere tatt opp i en artikkel på forskning.no fra 2014.

– I gjennomsnitt kan vi huske hendelser fra vi er 3,5 år gamle, men noen husker ting fra de er 2,5 år, sa Dorthe Berntsen, professor ved Psykologisk Institutt ved Aarhus Universitet i Danmark da.

Man vet ikke helt hva som avgjør grensen, sa hun, men at det kan hende at det er noe med barn som er mindre enn tre år som gjør at det de husker ikke fester seg skikkelig.

Det rare er at to år gamle barn kan huske ting som har skjedd, om de blir spurt av en voksen.

– Gåten er at opplevelsene ikke blir værende inn i voksenlivet, sa Berntsen.

Kilder:

Powered by Labrador CMS