Badet i farger - men egentlig ser du lite av dem.

Du ser nesten ikke noe farge

Trodde du at øynene dine ser en hel verden i farger? Så feil kan man ta!

Publisert

Den blå himmelen, det grønne gresset med gule blomster og de knallrøde husene.

Dersom du står midt i et slikt landskap, vil du føle at du svømmer i et fargehav. Det er egentlig veldig rart. For synet ditt oppfatter bare en liten del av fargene.

Det mener forskere som har testet hva folk egentlig ser. De fant ut at de kunne fjerne nesten alle fargene i et landskap, uten at deltagerne i studien oppdaget det.

Sidesyn

Dette handler litt om hvordan synet vårt virker.

Når du ser rundt deg, virker det som om du ser alt skarpt. Men egentlig er øynene lagd slik at du bare ser skarpt i en liten flekk, akkurat der du retter blikket. Likevel kan du jo se mye mer enn bare der blikket fokuserer.

Du har sidesyn.

Bare test selv: Se rett fram mens du strekker armene dine rett ut til sidene og vifter med fingrene. Se så langt ut til sidene du kan se bevegelser.

Men hva med farger? Hvor godt ser du farger i sidesynet?

Den amerikanske forskeren Michael Cohen og kollegaene hans har testet nettopp dette.

Fjernet fargene

Forskerne fikk deltakerne i studien til å bruke spesielle VR-briller – en diger brille med dataskjerm på innsida. Skjermen viste en film. Og dataprogrammene i brillene var lagd slik at test-personen kunne se seg om inne i filmen når de snudde på hodet.

Dessuten kunne VR-brillene til Michael Cohen gjøre noe helt spesielt. De kunne merke akkurat hvor i bilde personen festet blikket.

Og her kommer trikset:

Uten at test-personene visste det, fjernet forskerne det meste av fargen i bildet. Bare delene der personene rettet blikket, var fortsatt fargerike.

Etterpå fikk test-personene spørsmål: Hadde de lagt merke til noe rart?

Merket ingenting

Nei!

De fleste test-personene hadde ikke merket noe. De ble veldig overrasket da forskerne forklarte dem hva de hadde gjort.

Dette bildet viser hvordan forskerne fjernet fargene i de delene av bildet hvor test-personen ikke fokuserte.

Etterpå fikk deltagerne prøve en gang til. Nå var det flere som så at noe skjedde hvis veldig mye farge ble borte. Men fortsatt kunne forskerne fjerne mye farge uten at folkene merket det.

Hvorfor er det slik? Kan ikke øynene våre se farger med sidesynet? Og hvorfor oppfatter vi det som om hele verden er full av farger, når vi egentlig bare ser farger med litt av synet?

Ikke bare øynene

Forskerne har slett ikke alle svarene ennå. Men de tror ikke dette er bare øynenes feil.

Øynene våre er lagd slik at de best oppfatter farger i den skarpe delen av synet. Men de kan også se farger med sidesynet. Det kan du sjekke selv:

Fokuser øynene på noe rett fram. Så fører du en stor, farget ting inn i synsfeltet til sidesynet. Nå vil du klare å se fargen.

Men det er når du konsentrerer deg. Hvis du ikke bevisst prøver å se farger i sidesynet, kan det hende du ikke ville lagt merke til fargen på tingen.

Forskerne bak den nye studien tror at hjernen selv driver og trekker fra og legger til farge, slik at vi opplever verden som full av farger. Hvordan hjernen gjør det, og hvorfor, vil nok bare framtidas forskning kunne avsløre.

Kilder:

  • Forsker Michael Cohen jobber ved Amherst College i USA.
  • Cohen og kollegaene hans har skrevet om undersøkelsene sine i en artikkel som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet PNAS.
Powered by Labrador CMS