Du kan få kjøpt gule linser, men ellers har ikke mennesker gule øyne.

Hvorfor finnes det ikke mennesker med gule øyne?

Mennesker har brune, grå, blå og grønne øyne. Hvorfor har vi ikke flere farger, for eksempel sterk lilla eller lysende gul?

Publisert

Torfinn Ørmen fra OsloMet har i en årrekke studert evolusjon og mennesket.

Han er uenig i at lilla øyne ikke finnes.

– Det er forferdelig sjelden, men den tyske diktatoren Adolf Hitler skal ha hatt lilla øyne. Dessuten var skuespilleren Elizabeth Taylor kjent for sine vakre, lilla øyne. Gult er også sjelden, men det finnes folk med ravfargede øyne.

I øyet ditt har du en farget runding, det er irisen. Den har fargestoff, eller pigment som det også kalles. Det ytterste laget er som regel brunt.

Vi har alle brune øyne

Hvis det ytterste laget ikke er helt fargelagt, så ser vi fargen på de neste lagene. Da ser øynene blå eller grønne ut.

– Alle øynefarger er varianter av brunt eller fravær av brunt. Men fordi irisen har forskjellige lag med farge, kan også øyenfargen variere hos en enkelt person ettersom hvilket lys man står i, forklarer Ørmen.

Han er enig i at fargespekteret ikke er veldig bredt.

– Ravfarge er egentlig en variant av brunt; grønt er en variant av blått med litt gult; grått er blått med litt mindre pigment. Men de aller fleste mennesker i verden har brune øyne, i et fargespekter fra svart til lyst brun.

Ifølge Ørmen var nok brunt menneskets opprinnelige øyenfarge. Det er en fin og nyttig farge, når det gjelder filtrering av sollys og beskyttelse mot ultrafiolett stråling.

Denne gorilla-ungen har helt brune øyne. Også øyeeplene er brune.

Brune øyne er rett og slett de beste solbrillene. Folk i nord lever ikke under sterk sol, og utviklet derfor etter hvert andre øyenfarger. Eller rettere sagt: Det brune pigmentlaget i irisen ble svekket, og de andre lagene ble synlige utenfra.

– Nordboeres øyne er generelt mer lysfølsomme. Derfor er blå- og grønnøyde mennesker mindre egnet til å bo under sterk sol, forklarer Ørmen.

Før var øyet helt brunt

Alle mennesker har hvite øyeepler, men det var nok ikke slik opprinnelig. Gorillaer og sjimpanser har brune øyeepler, og dette hadde nok også mennesker opprinnelig.

Hvitfargen kan være en mutasjon som var nyttig og derfor overlevde. Hvite øyeepler gjør kommunikasjon lettere, for eksempel under jakt.

I en flokk med sjimpanser som ble studert av den engelske sjimpanseforskeren Jane Goodall, var det to sjimpanser med hvite øyeepler, noe som gjorde dem svært menneskelignende. Men ellers har de fleste dyr brune øyeepler.

– I prinsippet kan mennesket mutere slik at vi får nye øyenfarger, forklarer Ørmen.

– Pigment kan komme i alle farger, men noen farger er vanskeligere for kroppen å produsere enn andre.

Lysende sterkt gule øyne, som enkelte dyreslag har, er krevende å lage; det krever metallelementer som kan være giftige. Lysende grønne øyne vil kreve fosfor.

Og mennesket har ikke bruk for lysende øyne for å skremme bort fiender.

Referanse:

Artikkel på forskning.no: Spør en forsker: Hvorfor ikke gule øyne?

Powered by Labrador CMS