Søppel-kakaduene slår tilbake mot lokk-triks
Da kakaduene i Australia lærte å åpne lokket på søppelkasser, begynte folk å finne på triks for å stoppe dem. Men fuglene gir seg ikke. Se video!
I Norge finner du bare gultoppkakaduer i bur.
Men i Australia lever disse papegøyene i det fri og hører til det naturlige dyrelivet i landet. Det er jo utrolig flott. Men ikke alltid like morsomt for folk.
Papegøyene er nemlig veldig intelligente.
De har ikke bare oppdaget at vi mennesker pleier å kaste masse spiselige greier i søppelkassene våre. De har også skjønt hvordan de kan vippe av lokket og få tak i godsakene.
Lærer triks av hverandre
I fjor fant forskere ut at papegøyene driver og lærer bort lokk-trikset til hverandre, slik at stadig flere folk får fugler i søpla.
Det kan være ganske irriterende, siden fuglene kaster søppel utover og griser fælt.
Men nå har forskerne gjort flere undersøkelser og funnet ut noe gøy:
Når kakaduene lærer seg triks for å åpne søppelkasser, begynner mennesker å finne på triks for å stoppe dem.
Steiner på kollet og sko i hengslene
De legger steiner eller murstein på lokket for å gjøre det så tungt at fuglene ikke klarer å åpne det. Noen bruker fulle vannflasker i stedet.
Noen legger tau eller matter over lokket, mens andre bruker pinner eller sko i hengslene, slik at lokket ikke kan svinges opp.
Forskerne synes det er ganske morsomt at det som skjer hos menneskene, er akkurat det samme som hos fuglene: Kakaduene lærer åpne-triks av hverandre, mens menneskene lærer stenge-triks av hverandre.
Hvis en smarting i gata har funnet på noe lurt, begynner snart naboene å gjøre det samme.
Det store spørsmålet er så klart: Virker anti-kakadue-triksene?
Våpenkappløp
Svaret er: nja.
For nå er et nytt kappløp i gang. Fuglene prøver og feiler og finner fram til måter å åpne noen av søppelkassene likevel.
De har for eksempel allerede skjønt at de kan fjerne steiner på lokket. Da må menneskene skifte taktikk og finne på noe nytt.
Forskerne har ennå ikke sett kakaduer som har forstått at de kan fjerne sko i hengslene. Men hvor lenge varer det?
Her er det bare å vente på neste studie av fugler og folk i Australia!