Mange tror at de får dårligere råd framover
Svenskene har brukt mindre penger de siste månedene. Nordmenn ser ut til å bruke like mye penger, men er blitt mer bekymret likevel.
I 2022 har mange opplevd å få dårligere råd.
Det er fordi det aller meste har blitt dyrere. Mat, bensin, klær og det å bo, enten du leier eller eier.
De som eier en bolig og har lånt penger av banken for å kjøpe den, betaler rente. Det er en slags betaling banken tar for å låne ut. Nå har renta blitt høyere.
– Velger billigere
Alt i alt har alle disse tingene gjort at mange tror at de kommer til å få dårligere råd framover. Ikke bare i Norge, men også i nabolandet vårt Sverige, viser en ny undersøkelse gjort av Göteborgs universitet.
Undersøkelsen viste at svenskene brukte mindre penger på flere områder. De kjøpte færre møbler og brukte mindre penger på hjemmet sitt. De kjøpte også billigere mat og klær. Dette er det som kalles levekostnader.
– Når levekostnadene øker så raskt venter vi med større innkjøp og velger billigere alternativer når det er mulig, sier forsker Ulrika Holmberg i en pressemelding fra universitetet.
– For mange er nye møbler og innredning noe man unner seg i gode tider og sparer inn på når økonomien er dårligere.
Annerledes i Norge
Norge skiller seg fra Sverige og andre naboland på dette området. Det skrev VG tidligere denne uken.
I Norge har folk faktisk brukt mer penger, forteller Pål Sletten i Statistisk sentralbyrå (SSB) i artikkelen.
– Kanskje fordi folk har bedre råd eller at prisene ikke har gått fullt så mye opp som i nabolandene, sier Sletten til VG.
Han forklarer at vi bruker mer penger, men får mindre for hver krone. Det fenomenet kalles krympflasjon og ung.forskning.no forklarte det i en artikkel tidligere i desember.
Bekymret selv om forbruket går opp
Til tross for at nordmenn ennå ikke bruker mindre penger, er det mange som tror at de får dårligere råd i tiden som kommer.
Det fortalte Anstein Ludvigsen, banksjef for Gjøvik og omegn i SpareBank 1 Østlandet til Oppland arbeiderblad i juli. Banken hadde gjort en undersøkelse på hva folk selv følte om hvordan det skulle gå med pengene deres.
I undersøkelsen svarte syv av ti at økonomien deres er god. En fjerdedel syns den var trang, og 3 prosent så på den som dårlig.
– Over dobbelt så mange som for et halvår siden bekymrer seg for høyere priser på varer og tjenester. Samtidig øker antallet som bekymrer seg over at rentene vil øke fremover.
Rentene har økt mye siden Ludvigsen uttalte seg i juli.