Meitemarken koser seg under jorda.

Så viktig er meitemarken for maten vi spiser

Hva er det meitemarken egentlig driver med nede i bakken?

Publisert

Meitemarken lever under bakken og gjør mye for maten vi spiser hver dag.

Kroppen til meitemarken er delt opp i mange korte ledd, og den elsker å spise døde plante- og dyrerester.

Den lager ganger og tunneler i jorda med det spisse hodet sitt eller ved å spise seg fram.

Nå har forskere sett på hva meitemarken gjør for maten vi gror over hele jorda.

Her ser vi en havreåker.

Gjør like mye som Russland

Forskere fra USA har funnet ut at meitemarken gjør 6,5 prosent av arbeidet for verdens kornproduksjon.

Det blir like mye korn som Russland produserer. 

Det er 140 millioner tonn mat hvert år og gjør meitemarken til verdens fjerde største kornprodusent hvis den hadde vært et land.

Med kornproduksjon snakker forskerne om ris, mais, hvete og bygg.

Meitemarken bidrar også til soyabønner, erter, kikerter og linser, men her får meitemarken bare gjort 2,3 prosent av arbeidet.

Dette er fordi belgfrukter selv kan ordne sin egen nitrogen, som gjør at de er mindre avhengig av meitemarken.

Meitemarken gir næring til jorda.

Redder jordene fra oversvømmelse

Så hva er det meitemarken gjør under bakken som kornplantene setter så stor pris på?

– Det meitemarken gjør, er å blande inn planterester inn i jorda, bryte dem ned så næringsstoffene frigjøres og kan tas opp av nye planter. De lager også ganger som gjør jorda mer porøs, sier Erik Joner, jordforsker ved NIBIO, til ung.forskning.no.

Meitemarkene lager altså små tunneler som gjør at plantene lettere kan gro røtter og at jorda holder bedre på vannet.

– Når jorda på overflaten er for våt, er det ikke mulig å kjøre traktor eller skurtresker på jorda, og da får ikke bonden sådd eller høstet kornet, sier Joner.

Forskere har lenge visst at meitemarken gjør mye for at korn gror bedre, faktisk så skrev Charles Darwin om dette allerede i 1881.

Men denne nye studien er den første som sier noe om hvor stor jobb meitemarken faktisk gjør.

På våren kan bønder spre møkk på jordene sine og det kan lukte litt vondt.

Spre møkk på jordet

Noen ganger på våren kan du kjenne at de lukter skikkelig vondt ute. Det kan være fordi bonden sprer møkk på avlingene sine. Det kan være bæsj fra griser og kuer som bonden har på gården.

At møkk blir brukt på avlingene, gjør at det blir flere meitemarker.

– Meitemarken er minst like viktig for norsk korn som for korn i resten av verden, skjønt ingen har målt på dette i Norge, sier Joner.

I Norge er meitemarken spesielt viktig på grunn av regnet.

– Om vi ikke hadde hatt meitemarken, hadde kornåkrene vært mer utsatt for oversvømmelser, og vi hadde fått midre avlinger.

– Selv i dag, med meitemarken, sliter kornbønder med oversvømmelser og jord som tørker opp langsomt etter regn, sier Joner.

Kilder:

Studien Earthworms contribute significantly to global food production er publisert i tidsskriftet Nature Communications.

En artikkel i avisa The Guardian om studien.

Powered by Labrador CMS