Ser sabelkatten litt skummel ut? Den var også ganske nådeløs. Nå tror forskere at de tok bytter som var langt større enn dem selv.

Forskere tror sabelkatter spiste mammut-unger

Og de tok trolig byttet med seg for å dele med resten av flokken.

Naturen er brutal. Det har den alltid vært. Noen spiser, andre blir spist.

For mange tusen år siden levde sabelkatter og mammuter.

Mammutene var svære.

Sabelkattene var på sin side raske, og hadde et kraftig bitt. Og mens mammutene levde av planter, var sabelkattene rene kjøttetere.

Sabelkatter blir ofte kalt for sabeltiger, eller sabeltann-tiger. Det er litt misvisende. Sabelkatten er nemlig ikke i slekt med tigrene som lever i dag.

Mammuter var store, hårete beist. De var laget for å takle istid og kaldt klima. De ble utryddet for omtrent 4000 år siden.

Du har kanskje sett Diego i Istid-filmene? Det er slektninger av han vi snakker om her.

Delte byttet med flokken

De voksne mammutene var så store at de beskyttet seg godt mot rovdyr. Men nå tror forskere at sabelkattene jaktet på baby-mammuter. Det skriver den amerikanske avisen New York Times.

Først angrep de byttet sitt, og tok livet av det. Så spiste de innvollene. Hjerte, tarmer, lunger og annet gikk rett ned. Når innvollene var ute, veide ikke resten av dyret så mye.

Da tok sabelkattene med seg resten av fangsten tilbake til flokken, tror forskerne. Da hadde de et måltid på lur som kunne deles senere.

Hule i Texas ga forskerne svar

En hule i Texas i USA har vært et skattekammer for arkeologer. Der har forskerne funnet bein fra både mammut og sabelkatt.

Men må det bety at kattene spiste mammutene?

Ja, tror forskerne.

For å bli så sikre som mulig, undersøkte de kattenes tenner. Hvordan tennene så ut, kunne gi svaret på hva slags mat de spiste. Forskerne mener at tennene var laget for både myk og hard mat, men ikke knasende ben.

Så hvis de spiste mammuter, ville de latt benene ligge igjen. At mammutbein ble funnet i hula, stemmer derfor godt med at de har stått på menyen for kattene.

Ut ifra beinrestene fra sabelkattene tror forskerne også at de har spist dyr som har levd av å spise gress i åpent landskap.

Ikke hverdagskost?

Aaron Woodruff er en forsker som ikke var med på studien. Han tror også sabelkatter spiste mammut. Men han tror ikke det var hverdagskost.

Store, friske mammuter var for store som bytter for en ganske liten sabelkatt. Men en baby-mammut var mye mer forsvarsløs.

- Altså, jeg tror ikke flokken samlet seg hver helg for å jakte mammut, sa han til New York Times.

Så sabelkattene jaktet nok først og fremst litt enklere bytter. Men hvordan jaktet de, egentlig? For rovdyr jakter på veldig forskjellige måter. Noen sniker seg inn på byttet om natta. Andre gjør det i flokk om dagen.

I 2020 skrev ung.forskning.no om forskere som mente de hadde fått svaret fra en 47 000 år gammel katt. Eller, i alle fall fra genene dens.

Da var det arten Homotherium latidens det var snakk om. Det er en slektning av sabelkatten forskerne tror spiste mammut. Den heter Homotherium serum.

Genene til katten fortalte forskerne at den antakelig hadde skarpt syn om dagen. De trodde også den var sosial, og at den dermed jaktet i flokk.

Men, som vi skrev i artikkelen i 2020: slik forskning er spennende, men det er også veldig lenge siden. Derfor kan man ikke være like sikker på det man finner ut, som når man forsker på dyr som lever i dag.

Kilde:

Artikkel i tidsskriftet Current Biology:

DeSantis, Larisa R. G., Feranec, Robert S., Antón, Mauricio og Lundelius, Ernest L. (2021). Dietary ecology of the scimitar-toothed cat Homotherium serum. Current Biology.

Powered by Labrador CMS