Du har kanskje lest om datamaskiner og algoritmer som slår mennesker i sjakk. De samme algoritmene kan få deg til å bruke mer tid på TikTok.

Hva er algoritmer? Og styrer de livene våre?

Mediene skriver ofte om algoritmer som styrer livene vårene, som er farlige eller som oppdager kreft. Hva er egentlig disse algoritmene? Hvor treffer vi på dem?

En algoritme er ikke noe annet enn en svært nøyaktig beskrevet fremgangsmåte eller oppskrift, som du ikke kan tolke feil.

Du kjenner allerede et par algoritmer fra skolen.

Hvordan legger du sammen to store tall? Du setter dem under hverandre, begynner fra høyre, adderer to siffer av gangen, mens du husker å sette en ener i mente hvis du kommer over ti.

Dette er oppskriften på å legge sammen to store tall.

Før måtte vi gjøre alt selv

Vi mennesker klarer fint å utføre algoritmer, men ikke veldig raskt. Før vi oppdaget datamaskiner, måtte vi gjøre alt selv.

Nå som vi har datamaskiner, kan algoritmer utføres raskt.

En datamaskin, eller en smarttelefon, en spillkonsoll eller en smart-TV kan egentlig bare gjøre helt enkle oppgaver, som å legge eller gange sammen to tall, sammenlikne størrelsen på to tall eller bestemme hva som skal gjøres basert på tidligere regnestykker.

En datamaskin kan gjøre disse enkle oppgavene svært, svært raskt. Hvis du er stødig i hoderegning, kan du nok klare å legge sammen to tall på 8 sifre innen ett minutt.

Datamaskinen og mobilen er superrask

Den nyeste iPhone 14 kan legge sammen 1 billion 8-sifrede tall i sekundet. Hvis du bruker ett minutt på å legge sammen to tall med 8 sifre, betyr det at du vil bruke nesten 2 millioner år på å legge sammen like mange tall som en iPhone gjør på ett sekund.

Fordi en datamaskin kan gjøre så mange oppgaver på så kort tid, kan den også behandle ord og informasjon.

Datamaskinene klarer nemlig også å oversette ord og informasjon til tall.

Istedenfor å addere to tall kan algoritmer nå beregne, sortere og anbefale basert på tusenvis av ord og annen informasjon fra deg og dine venner.

På TikTok og Instagram kan denne informasjonen være hvem du følger, og hva du ser på, liker og deler.

Hvordan styrer algoritmer verden?

For 10 år siden så nesten alle samme reklame fra de samme kanalene på TV. Tidspunkt og kanal bestemte hvilken reklame vi fikk se.

Skrevet av forskere

Denne teksten er skrevet for ung.forskning.no av forskerne Georg Muntingh og Kjetil Olsen Lye fra Sintef Digital.

Reklame for lørdagsgodt kunne bli sendt på lørdagen, og reklame for fotballsko kunne bli sendt rett før Premier League-kampen.

I dag kan algoritmer i løpet av et sekund finne fram til alle som liker fotball, alle som liker fekting og alle som liker Minecraft. Hvis du liker fotball, og andre som liker fotball har kjøpt noe, er sjansen stor for at du også er interessert i det.

Algoritmer skiller ikke mellom rett og galt

Du har kanskje lest om datamaskiner og algoritmer som slår mennesker i sjakk. De samme algoritmene kan få deg til å bruke mer tid på TikTok. Målet til datamaskinen er da å vinne over tiden din.

Algoritmer kan ikke skille rett fra galt. Det betyr at i jaget for å selge mest mulig reklametid, kan algoritmer forsterke negative ting i livet ditt.

En av tre jenter i tenåringsalder på Instagram har fått et dårligere kroppsbilde grunnet Instagram, ifølge forskning gjort av de som eier Instagram.

Les mer om algoritmer og sosiale medier på forskning.no:

Powered by Labrador CMS