Jenter mellom 11 og 13 og gutter mellom 14 og 15 er de som føler seg dårligst på grunn av sosiale medier, viser ny forskning fra Storbritannia.

Unge jenter og gutter føler seg dårlig når de bruker sosiale medier mye, viser stor studie

Mange tusen unge gutter og jenter ble spurt om hvor mye de brukte sosiale medier og hvor fornøyde de var med livet sitt.

Sosiale medier har blitt en helt naturlig del av livene våre. Unge som vokser opp nå om dagen vokser opp i en verden preget av Instagram og Snapchat.

90 prosent av unge mellom 9 og 18 år er på sosiale medier. Så mange som 51 prosent av 9-åringer bruker sosiale medier, ifølge Medietilsynets tall fra 2020.

Sosiale medier kan være positive

Sosiale medier er veldig gode på mange ting. Det er en fin måte å holde kontakten med vennene sine på. Det er også steder du kan lese nyheter, og kanskje lære noe nytt. Og så er det god underholdning, naturligvis.

Mange unge lærer også bedre engelsk gjennom sosiale medier, videospill og tv.

Og negative

Men som du sikkert vet, er det negative ting knyttet til sosiale medier også.

– Unge mennesker sammenligner ofte seg selv med det de ser i sosiale medier. Forskning viser at dette har negativ innvirkning, sa professor Ian Colman til ung.forskning.nos ungdomsreporter Ida Frøyland.

Ny britisk studie

Jenter i 11-13-års-alderen og gutter i 14-15 års-alderen er de som føler seg dårligst på grunn av sosiale medier, viser ny forskning fra Storbritannia.

De undersøkte 17.400 unge briter mellom 10 og 21 år.

Den første gangen spurte forskerne de unge hvordan de hadde det i livet sitt og hvor mye sosiale medier de brukte.

Så ventet forskerne et år og spurte dem igjen hvordan de hadde det og hvor mye sosiale medier de brukte nå.

Mindre fornøyde med livet

Hos jenter mellom 11 og 13 og gutter mellom 14 og 15 hadde sosiale medier altså mest negativ effekt.

Når de ble spurt igjen året etter følte de som brukte sosiale medier mye seg enda dårligere enn før.

De følte seg mindre fornøyde med livet sitt, ifølge forskningen.

Men hvorfor?

Forskerne mener dette kanskje er på grunn av utviklingen i hjernen eller puberteten.

Begge disse tingene skjer senere i livet hos gutter. Det kan være med på å forklare hvorfor guttene måtte bli 14-15 år mens jentene var påvirket allerede fra 11 til 13-års alderen.

Om dette stemmer helt vet ikke forskerne godt nok ennå, så det må undersøkes med mer forskning, skriver de i en pressemelding.

Tenåringsgutter kan føle på negative følelser hvis de bruker mye sosiale medier. Forskerne mener det kan skyldtes puberteten, men de sier dette må undersøkes nøyere.

Også hos de litt eldre

De som var 19 år når de ble spurt, av begge kjønn, følte seg også dårligere når de brukte mye sosiale medier.

Dette kan være fordi mange i denne alderen skal starte et nytt kapittel i livet. De britiske ungdommene er ferdige på skolen og skal begynne å jobbe eller studere når de er 18-19 år.

Om det er dette som gjør at 19-åringene blir preget av sosiale medier, vet vi heller ikke ennå. Forskerne sier at dette også må undersøkes mer.

Forsker på veldig mange – derfor er det vanskelig å forklare

Grunnen til at forskerne er nøye på å si at det trengs mer forskning for å forklare det de har funnet ut, er fordi de har undersøkt veldig mange mennesker.

Når man undersøker mange tusen mennesker, er det vanskelig å undersøke i dybden og lære noe om dem.

– Koblingen mellom sosiale medier og psykisk helse er tydeligvis veldig kompleks. Endringer i kroppene våre, sånn som hjerneutvikling eller puberteten, kan ha noe å si. Det kan også endringer i det sosiale rundt oss, forteller Amy Orbe, en av forskerne bak studien, i en pressemelding.

– Alt dette kan gjøre oss sårbare på forskjellige tidspunkter i livene våre, forklarer hun.

Ikke bare negativt

– Vi har bare undersøkt gjennomsnittet. Det betyr ikke at alle unge folk kommer til å ha det vondt på grunn av sosiale medier, forteller Rogier Kievit, en av de andre forskerne bak studien.

– For noen vil sosiale medier ha en positiv påvirkning på livet deres, sånn som de som bruker det til å snakke med vennene sine, sier han.

Kilde:

Amy Orben m.fl., Windows of developmental sensitivity to social media, Nature Communications, 2022

Kilder:

Amy Orben m.fl., Windows of developmental sensitivity to social media, Nature Communications, 2022

Powered by Labrador CMS