TV og TikTok hjelper unge med å bli gode i engelsk
Mange ungdommer syns det er helt naturlig å skifte fra norsk til engelsk.
I Norge blir vi bedre og bedre i engelsk.
Men hvorfor?
Litt av grunnen er at engelsk er rundt oss hele tiden.
En del av hverdagen vår
Nå er norske barn og ungdommer bedre i engelsk enn noen gang. Mye handler om at det ikke bare er på skolen vi leser, skriver eller snakker engelsk.
Det har blitt en del av hverdagen til de aller fleste også hjemme.
Kanskje spiller du dataspill og bruker engelsk for å snakke med noen fra et annet land.
Og ofte ser vi folk snakke engelsk på tv og på sosiale medier.
Litt hver dag kan ha stor effekt
En undersøkelse gjort av Medietilsynet i 2020 viste at engelsk allerede er det vanligste språket for barn og unge når de ser på tv, YouTube, eller når de spiller dataspill.
På sosiale medier som TikTok får du også høre veldig mye engelsk.
Den australske forskeren Aidan Carter har skrevet i The Conversation om hvorfor sosiale medier kan være bra for språkkunnskapene hos barn og unge.
– Sosiale medier vil ikke gjøre at en nybegynner snakker flytende på noen få uker, men litt hver dag kan ha en betydelig effekt, skriver han.
Et fåtall som ikke bruker sosiale medier
Nesten ni av ti i aldersgruppen 16 til 24 år brukte sosiale medier daglig i 2018, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.
Men det er også veldig mange barn under 16 som er på sosiale medier. I 2020 gjaldt det halvparten av alle niåringer, ifølge tall fra Medietilsynet.
Da var TikTok og Snapchat de mest populære mediene.
Engelsk kommer på kjøpet når du spiller eller ser på tv
Språkforskeren Pia Sundquist forklarte i en artikkel på forskning.no i 2019 at man ikke tenker over at man lærer engelsk når man spiller, ser på tv eller en serie. Det kommer på kjøpet.
– Disse ungdommene har en veldig naturlig måte å forholde seg til engelsk på, det er helt ukomplisert. De ser ikke på seg selv som at de lærer engelsk, de bare bruker det, forklarte hun.
Ikke bare spill-uttrykk
Man lærer mange ord som kommer til nytte i hverdagen.
– En vanlig misforståelse er å tro at gamere bare lærer seg spesielle spill-uttrykk. Men slik er det ikke. De lærer seg mer eller mindre vanlige ord og har generelt en større evne når det gjelder ordkunnskap og ordforståelse, sa Pia Sundqvist.
Flere blander også norsk og engelsk når de holder en vanlig samtale.
– Vi synes rett og slett at engelsk er kult og nice og awesome. Det har selvsagt å gjøre med den kraften (impacten ...) engelsk har i musikk, film og serier, sa språkforsker Helene Uri til VG i 2021.