I puberteten begynner gutter å få større muskler.

Hvorfor er gutter så opptatt av muskler og sport?

SPØR EN FORSKER: – Idrett er skapt av menn for menn, hvis vi ser langt tilbake i tid.

Publisert

Er ikke alle opptatt av muskler og sport, uansett om du er gutt eller jente?

Når du kommer i puberteten, skjer det mye endringer i kroppen.

– Biologisk sett så får mange gutter sterkere og større muskler i puberteten enn mange jenter, sier Ingunn Marie Eriksen til ung.forskning.no.

Og hvorfor er så mange gutter opptatt av fotball og annen sport?

Vi har snakket med to forskere om nettopp dette: Er gutter mer opptatt av muskler og sport?

Forventninger og historie

– For en gutt er det knyttet en viss status til det. Med store muskler kan man vise fram at man har trent og er i god form, sier forsker Hanne Elisabeth Sogn.

Hanne Elisabeth Sogn er forsker ved Forskningssenter for barne- og ungdomsidrett ved Norges Idrettshøyskole.

– Gutter møter kanskje andre forventninger til kropp og muskler enn det jenter gjør. For gutter vil det kanskje være kulere å ha store muskler og det kan kanskje være litt tabubelagt for jenter. Selv om dette har endret seg over tid, sier Sogn.

Ordet idrett kommer fra norrønt og i lang tid var idretten her i landet bare for menn.

– Idrett er skapt av menn for menn, hvis man ser langt tilbake i tid. Og jenter og kvinner har brukt mye tid på i det hele tatt å få lov til å delta, sier Sogn.

Norges Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen og Japans Anju Nakamura under seiersseremonien for kvinner kombinert under Holmenkollen skifestival 2023

Nå for tiden har du kanskje sett kvinnene som konkurrerer i kombinert gå rundt med påtegnet bart i konkurranser og intervjuer.

Det er fordi de ikke får lov til å delta i vinter-OL i 2026, fordi de er kvinner. Guttene skal få lov til å konkurrere i kombinert i OL i 2026.

Så fortsatt den dag i dag er ikke alle kvinner og menn likestilt i idretten.

Bygge muskler og sosiale medier

– Det er fortsatt mange flere idrettsmenn enn idrettskvinner i media. Så når gutter og jenter ser på TV og leser om idrett i avisa, så er det veldig forskjellig hva de har av forbilder å se opp til, sier Ingunn Marie Eriksen.

Hun er forsker ved NOVA, seksjon for forskning om ungdom, skole og ungdomskultur.

Kroppsbygning er når man trener for å gjøre musklene større og sterkere. Det er mange som konkurrer om å bli best.

– Hvis vi ser på historien, så er det menn som har hatt mest mulighet til å holde på med idrett og har vært mest opptatt av kroppsbygging, og sånn er det til en viss grad fortsatt i dag.

– Selv om det har skjedd mye med likestilling de siste årene, er det fortsatt veldig mannsdominert. Spesielt det man ser i media.

På TV og i aviser får stort sett menn i idrett mye plass og skjermtid, og kvinner for en del mindre. Men på sosiale medier kan man se en endring mot at det blir mer likestilt, ifølge en artikkel på forskning.no i fjor.

– Men det er skjedd en kjempestor endring de siste årene fra at jenter skal være tynne til at jenter skal ha muskler.

– På 90-tallet var det veldig populært at fotomodellene skulle være syltynne og nesten se litt syke ut. I dag er det populært at jenter skal bygge muskler og ha stor rumpe. Det er en trend som vi spesielt ser på sosiale medier, og vi ser at mange flere vil dra på treningsstudio.

– På en måte så er det kanskje sant at gutter kanskje har vært mere opptatt av muskler.

– Men det er ikke sikkert at det er så kjønnsdelt nå lenger. Det kan jeg ikke si helt sikkert, men vi ser at det er flere jenter nå som er opptatt av muskler enn før.

Sporten kan være en viktig del av hvem vi er, uansett kjønn.

Venner og fotball

Fotball er verdens største idrett.

Og mange av oss har kanskje vært med å spille i friminuttene eller sett en kamp på TV.

Idrett er for mange et sted vi kan henge sammen med venner og møte nye venner.

Og kanskje spesielt for gutter.

– Når gutter snakker sammen kan det fort handle om sport og hvor flink man er i det. Man kan fort oppleve ha en type verdi i venneflokken hvis man er god i fotball, sier Hanne Elisabeth Sogn.

– Men så har man den andre siden av saken, der det er mange gutter som faller utenfor fordi de ikke er like interessert i sport. Det er et utenforskap noen gutter kan føle på. Hvis de ikke er flink i fotball så er ikke det så lett heller.

– For en jente å løpe til fotballbanen i friminuttet, det er en barriere knyttet til det. Både at hun trer ut av jentefelleskapet, og at man skal gå inn i guttefelleskapet som kan være vanskelig. Man vil ikke bli oppfattet som guttete eller tøff.

– Men det er jo veldig mange jenter som driver med idrett. Rundt 40 prosent av alle som driver med idrett er jo kvinner og jenter. Så det er jo ikke det at de ikke driver med det, men det får kanskje ikke like mye oppmerksomhet som gutta.

Powered by Labrador CMS