Forskere har analysert føttene til 2.750 Barbie-dukker
Stadig flere Barbier har flate føtter, ifølge en studie. Men det må være greit for damer å gå i høye hæler, påpeker forskerne.

I Barbiefilmen som kom for et par år siden, forstår Barbie at noe er alvorlig galt når føttene hennes plutselig blir flate. Hun ramler bokstavelig talt sammen og sliter med å gå.
I virkeligheten derimot, så har Barbie hatt flate føtter en god stund.
Dette har en gjeng forskere fra Australia nemlig forsket på.
Fra 1959 da den første Barbie-dukken kom, og de neste ti årene, så sto hver eneste Barbie på tåspissen, klare for å ta fatt på dukkelivet i høye hæler.
Fra 2020 – 2024 derimot, sto bare 40 prosent av Barbie-dukkene på tærne.
I dag er det altså vanligere at Barbie har helt vanlige flate føtter.

Joggesko på jobb
Forskerne har også sett på hvilke Barbier det er som har flate føtter, og hvem som har tåspissformasjon.
Barbier med flate føtter har oftere en jobb.
Barbiene med tåspiss er mer opptatt av mote.
Flate føtter hang derimot ikke sammen med funksjonsnedsettelse. Barbiene i rullestol hadde nemlig høye hæler, mens Barbier med amputerte bein hadde flate føtter.
På 1960-tallet var bare rundt 5 prosent av Barbiene såkalt ikke-stereotype, ifølge forskerne. De siste årene har det tallet økt til nesten 50 prosent.

Må være lov å gå i høye hæler
Men det er ikke sånn at forskerne synes det er kjempebra at Barbie har flate føtter eller mener at alle Barbier bør ha flate føtter.
Faktisk er de veldig opptatt av at de som velger å gå i høye hæler, skal få lov til å gjøre det, uten å bli påført skam og bli fortalt at de ødelegger føttene sine.
De mener at de fleste av studiene på effekten av å gå i høye hæler egentlig ikke ser på hvordan slike sko brukes i det virkelige livet. Ofte er de gjort på folk som ikke pleier å gå med høye hæler, eller høye hæler er brukt i situasjoner der man aldri ville brukt sånne sko. Det er heller ikke gode studier som kan si noe om effekten over tid.
– Kommunikasjon om helse og fottøy er altfor ofte negativ, skriver forskerne og peker på at moten med høyhælte sko har lang tradisjon.
– Barbie tar åpenbart fornuftige valg for sin kropp, skriver forskerne.
– Folk som går i høye hæler må få lov til å gjøre det samme.
Morsom studie
Maria Øksnes er professor ved NTNU og forsker blant annet på barn og lek.
Hun synes det er morsomt at noen faktisk har forsket på Barbies fotstilling og lurte først på om det var på tull.
Hun lurer også på om hun kanskje ikke er helt egnet til å kommentere forskningen, fordi hun som barn ønsket seg Barbie så innmari, men ikke fikk det.
– Mine foreldre, slik jeg har oppfattet det, nektet å kjøpe Barbie til meg fordi de mente dukken kunne ha dårlig innflytelse på meg. Den var amerikansk og kommersiell, forteller Øksnes.
– Men det er jo alle leketøy som selges!
Og så fikk hun jo lekt med Barbie allikevel, hjemme hos venner.
– Jeg mener bestemt at lek med Barbie ikke har ført til noen negativ utvikling verken for meg eller vennene mine. Ingen av oss bruker særlig mye høyhælte sko, sier Øksnes.

Leker påvirker ikke barna sånn vi tror
At Barbie har fått flatere føtter, er ikke så overraskende, ifølge Øksnes.
– Leketøysprodusenter har en høy vilje til å være i takt med tiden for å selge sine produkter, sier hun.
– De som designer Barbie, vet at de må forholde seg til kritikk for alt man går ut ifra kan ha dårlig innflytelse på barn.
Men troen på at leker har sterk påvirkning på barn er overdrevet, ifølge Øksnes.
– Barns sosialisering og oppdragelse er sammensatt. Det vil være unyansert eller overdrevent å skylde barns måte å være på i fremtiden på Barbie eller et annet leketøy, sier hun.
Forskningen på lek viser at barn vil ha det morsomt og spennende. Og de bruker kreativitet og fantasi for å få det til.
Dermed kan også lek med Barbie bli noe helt annet enn foreldre og de som lager Barbie kanskje har sett for seg.
– Barn kan finne på å legge Barbie i mikrobølgeovnen, tegne på henne, klippe det fine lange håret eller ta av henne beina. Bare for gøy.