Det er ikke særlig sannsynlig at du får til dette.

Kan asfalten bli varm nok til å steke et egg på den?

Og hva skjer egentlig når et egg stivner?

Hvis du har prøvd å sette foten på asfalt eller varme steinheller en stekende varm sommerdag, har du kjent det. Bakken kan bli så varm at det svir skikkelig under føttene.

I Australia blir det mange steder mye varmere enn i Norge på sommerstid. På en varm dag utbryter nok noen av dem noe sånt som at «man kunne stekt egg på asfalten i dag!»

Og det kan føles sånn. Så man kan jo spørre seg: Hva sier forskningen? Kan det bli varmt nok til å steke et egg på bakken?

Kjemisk prosess

Først litt om hva som egentlig skjer når vi legger et egg i panna og steker speilegg. Eller når vi koker det.

Når egget stivner, heter det at det koagulerer.

Og den prosessen forklarer forskeren Chris Thompson i et innlegg publisert i The Conversation. Det er et nettsted hvor forskere fra hele verden kan skrive om alle slags temaer. Thompson jobber på Monash University i Australia.

Han skriver at det hele handler om kjemi. Og her er eggehviten og eggeplommen veldig forskjellige.

Omtrent sånn ser en Ovalbumin-kjede ut. Det er det vanligste proteinet i eggehvite.

Proteiner gjør at egget koagulerer

Eggehviten er omtrent to tredeler av innholdet i et egg. Og den inneholder rundt ni deler vann og én del protein.

Når det gjelder eggeplommen består den av omtrent halvparten vann. En fjerdedel er fett, og en sjettedel protein.

Det er proteinene som er viktige for at egget skal koagulere.

Thompson forklarer at proteinene er bygget opp av ulike aminosyrer. Aminosyrene er knyttet sammen og blir til en lang kjede. Hele denne kjeden utgjør et protein.

Kjeden blir ødelagt av varme

De ulike aminosyrene i denne kjeden er krøllet sammen på en helt spesiell måte. I kjemiske bånd. Man kan si at de ulike trådene på en måte er flettet sammen, slik at kjeden holdes sammen. Og det gjør også at den kan blandes med vann.

Så skjer det noe når egget blir varmet opp. De kjemiske båndene tåler det ikke og går i oppløsning. Så limer de seg sammen igjen, men på en helt annen måte.

Endringene i proteinet gjør at det klumper seg. Det blir ikke løselig i vann lenger. Og slik får egget en fast konsistens.

Fra flytende til gelé til gummi

Et egg begynner å koagulere på omtrent 60 grader, ifølge forskeren. Men det er bare eggehviten som tykner litt.

På 70 grader begynner hele egget å tykne. Eggehviten blir først geléaktig, deretter mer som gummi. Og plommen også.

Men, det store spørsmålet er altså: kan man i teorien steke et egg på stekende varm asfalt?

Neida, man kan nok dessverre ikke det, selv om tanken er morsom. Og til tross for at det kan føles sånn på en skikkelig varm dag.

Det vil nok se mest ut som dette hvis du prøver å steke et egg på bakken.

Asfalten kjøles ned av egget

Det kan ifølge Thompson være at asfalten får høy nok temperatur for at et egg skal kunne stivne. Men det fungerer ikke i praksis.

For asfalt leder varme ganske dårlig. Det betyr at ikke nok varme blir overført fra asfalten til egget.

Dessuten vil overflaten på asfalten bli kjølt ned med en gang egget flyter utover.

Det samme skjer i og for seg i en stekepanne. Forskjellen er bare at stekepannen er mye varmere. Det blir mer å gå på.

ung.forskning.no fant imidlertid en video der noen klarte å få et egg til å koagulere på et kumlokk på fortauet. Metall leder varme bedre enn asfalt.

Det var på en dag med 47 varmegrader i Arizona i USA og det tok lang tid. Dessuten så ikke det ferdige egget ut til å være helt jevnt stekt.

Det er nok best å finne frem stekepanna i stedet.

Kilde:

Powered by Labrador CMS