Derfor bør du ikke pusse tennene etter frokost
Gjør du det i veldig mange år, kan du få svakere tenner.
Tennene våre består av flere lag. Det ytterste heter emalje, og er veldig hardt. Men det er også veldig tynt. 1,2 millimeter. Det er omtrent like tykt som en fingernegl.
Tannemaljen skal vi ha hele livet. Derfor er det viktig å ta vare på den.
Men hvordan kan vi gjøre det?
Tannpuss, tanntråd og fluor. Og så bør du ta en sjekk hos tannlegen en gang i året. Det sier tannlege Kari Sunniva Elde til ung.forskning.no.
Tannpuss først, frokost etterpå
Pusser du tenner før eller etter frokost? Det kan virke litt rart å pusse før. Men det er det tannlegen vi har snakket med anbefaler.
– Jeg vil si at det er bedre å pusse tennene før frokost enn etter frokost. Man kan heller skylle munnen etterpå og bruke tanntråd eller tannpirkere.
Når man spiser eller drikker noe surt, blir emaljen litt mykere. Den blir hard igjen etter en stund. Men hvis man pusser mens emaljen er myk, pusser man vekk bittelitt av den.
Gjør man det gjennom veldig mange år, kan det til slutt bli lite igjen. Og en tann uten emalje er ikke like sterk.
Og så er det ikke så lurt å pusse tennene rett etter å ha drukket juice eller brus, forteller Elde.
Men glemmer du å pusse før frokost, er det lurt å ta en puss etterpå. Pussen sliter kanskje litt mer på emaljen, men det er enda viktigere å få vekk matrester som kan bli et festmåltid for bakterier.
Tanntråd til kvelds
Tannlege Elde anbefaler at vi bruker tanntråd på kvelden. Da synker nemlig spyttproduksjonen. Spyttet hjelper til med å gjøre syren fra mat og drikke mindre skadelig.
– Man blir ofte tørr i munnen om natten, og det som ligger på tennene får mest tid til å gjøre skade.
Derfor er det viktig å få bort mest mulig rester.
Ikke tygg tyggis hele tiden
Er du en tyggis-tygger? Sukkerfri tyggegummi er ikke bare dumt, sier tannlegen. Etter at du har spist kan en tyggis gjøre at produksjonen av spytt øker.
– Men man trenger ikke å gå og tygge på det døgnet rundt, sier hun.
Grunnen er at veldig mye tygging kan gjøre at emaljen blir slitt. Hun har selv sett det hos noen pasienter.
Folk hadde oftere hull i tennene før
Før var det et veldig stort problem at barn og ungdom fikk hull i tennene. De som var barn for 50 år siden, fikk veldig mange fyllinger hos skoletannlegen.
Men så skjedde det noe som vi kan være glade for i dag. For 50 år siden kom fluoren. Fluor finnes i tannkrem, fluortabletter og munnskyllevann. Den gjør emaljen vår sterkere.
Så de siste 50 årene har folk i Norge fått færre og færre hull i tennene.
Problem med syreskader
Det er ikke bare hull som kan bli et problem. Man kan også få noe som heter syreskader hvis man ofte drikker sure ting.
Syreskader gjør at emaljen etses vekk. Selv om brus smaker søtt, er den egentlig veldig sur. Man merker det ikke på grunn av sukkeret. Og for emaljen er sure ting veldig skadelig.
– Alt med måte! sa tannlege og forsker Aida Mulic til forskning.no i 2021.
– Et glass juice til frokost og en halv liter cola av og til er helt greit. Det som er uheldig for tannhelsen er den stadige nippingen, sa hun.