Ingen vet helt hvordan en annen planet med liv kunne se ut. Bildet viser hvordan en kunstner har forestilt seg en slik planet.

Er jorda den beste planeten for liv?

Antagelig ikke. Forskere har funnet fram til flere planeter der det kan være lettere å leve.

Det er ingen hemmelighet:

Forskere leter etter liv andre steder i rommet. De søker etter spor fra bakterier eller andre mikroorganismer på Mars og Venus. Og de lytter med store antenner for å fange opp mulige signaler fra intelligente romvesener.

De ser også etter tegn til liv på planeter som går i bane rundt andre stjerner enn vår egen sol.

Hva skal de se etter?

Til nå har forskere oppdaget over 4000 slike eksoplaneter. De kan studere disse planetene enda grundigere med nye teleskoper som snart blir ferdige.

Men det er altfor mange planeter til at de kan studere alle sammen. Så, hvilke skal forskerne konsentrere seg om?

Planeter som ligner mest mulig på jorda, vel?

Er jorda best?

Det har vi i hvert fall tenkt før. Men nå mener den tyske forskeren Dirk Schulze-Makuch at vi må tenke nytt.

Siden det er så mye liv på jorda, tror vi at den er perfekt for liv. Men hva om det finnes andre planeter som er enda bedre?

Schulze-Makuch og samarbeidspartnerne har brukt alt vi vet om liv til å finne ut hvordan den beste planeten ville være. Her er noen viktige punkter:

En planet med mye vann

Alt liv trenger vann. Det har jorda massevis av. Men noen steder på kloden vår er veldig tørre. En planet med mer regn og fuktighet ville kanskje være bedre for liv.

En ganske varm planet

Livet trenger ikke bare vann, det trenger flytende vann. Noen av områdene på jorda er så kalde at nesten alt vannet fryser til is. En planet som var litt varmere ville nok være bedre å leve på, tror forskerne.

En gammel planet

Det første livet på jorda kom like etter at planeten var født. Dette var små bakterier. Men det tok utrolig lang tid før det utviklet seg mer avanserte skapninger. Planter, dyr og sopp kom først etter flere milliarder år.

Jo lenger en planet eksisterer, jo større sjanse er det for å finne masse forskjellig liv der, tror forskerne.

Ute i verdensrommet finnes det noen soler som er mye eldre enn vår egen sol. De kan også ha eldre planeter. Slike planeter kan være enda bedre for liv enn jorda.

En ganske stor planet

En planet som er litt større enn jorda kunne vært bedre for livet, mener forskerne. Der er det kanskje enda mer land å leve på. Dessuten vil en større planet ha sterkere tyngdekraft. Da holder den bedre på atmosfæren sin.

En stor klode vil også holde på varmen inni planeten. Det er viktig. Det er nemlig den flytende magmaen inni planeter som lager magnetfeltet som beskytter mot stråling fra rommet.

24 superbra planeter

Schulze-Makuch og de andre forskerne har funnet hele 24 planeter som trolig er bedre for liv enn jorda.

Men betyr det at vi vil finne liv på disse klodene?

Nei, slett ikke.

For at en planet skal ha liv, må jo livet først oppstå. Og siden vi ikke vet hvordan livet oppstod på jorda, er det vanskelig å si hva som trengs for at det skal skje.

Kanskje er planetene perfekt for liv, men mangler det som gjør at livet starter?

Over 100 lysår unna

I de neste åra skal forskere bruke flere nye teleskoper til å studere planeter rundt fremmede stjerner. Da kan de kanskje finne ut mer om noen av de 24 superplanetene.

Det går for eksempel an å undersøke hvilke stoffer som finnes i atmosfæren rundt planetene. Da kan forskerne lete etter stoffer som ofte blir lagd av liv.

Men det er ikke sikkert vi noensinne får et sikkert svar.

Alle de 24 superplanetene ligger nemlig minst 100 lysår unna. Det er så langt at mennesker eller romsondene våre trolig aldri vil kunne reise dit for å gjøre skikkelige undersøkelser.

Kilder:

  • Dirk Schulze-Makuch er forsker ved Technische Universität Berlin, i Tyskland.
  • Han og samarbeidspartnerne har skrevet om superplanetene i en artikkel som nå er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Astrobiology.
  • Det står også om forskningen i en pressemelding fra Washington State University.
Powered by Labrador CMS