Er det fortsatt aktive vulkaner på Mars?
En ny oppdagelse tyder på at det fortsatt er varmt inne i den røde planeten.
Inni jordkloden er det glovarm. Den flytende magmaen på innsida kan være flere tusen varmegrader. Noen ganger spruter litt av magmaen ut på overflata i vulkanutbrudd.
Men hvordan er det på Mars?
Er den varm og flytende inni, eller kald og stivnet?
Eldgamle vulkaner
Vi vet at Mars en gang var som jorda.
På overflaten der oppe finnes det nemlig mange spor etter gamle vulkanutbrudd. Dessuten har jo Mars solsystemets høyeste vulkanfjell, Olympus Mons. Det er 26 000 meter høyere enn slettene som ligger rundt. Det er over 3 ganger så høyt som Mount Everest, jordas høyeste fjell.
Men alle sporene etter vulkanutbrudd på Mars er fryktelig gamle. De fleste skjedde for flere milliarder år siden. Selv de nyeste sporene forskerne har funnet, er millioner av år gamle.
Før nå. Nylig oppdaget nemlig forsker David Horvath og samarbeidspartnerne hans noe uvanlig.
Nye spor
Forskerne har funnet en diger sprekk i overflata, der stoff fra innsiden av planeten har sprutet ut. Og disse sporene ser ut til å være veldig nye: Bare 50 000 år gamle.
Det høres kanskje ikke særlig nytt ut. Men for en planet er dette bare et øyeblikk. Så hvis det virkelig var varmt inni Mars for 50 000 år siden, er det nok fortsatt varmt i dag også.
Da er sjansene trolig også større for å finne levende skapninger på planeten. For hvis planeten er varm inni, siver litt av varmen oppover mot overflaten. Det kan gjøre det litt lettere å overleve for bakterier eller andre små organismer.
Jordskjelv forteller
Det finnes også andre tegn på at innsiden av Mars ikke er kald og stivnet inni.
I 2018 landet romsonden InSight på Mars. Den har blant annet et instrument som kan oppfatte jordskjelv. Små og store jordskjelv kan fortelle oss mer om hva som skjer inni en planet.
InSight har allerede registrert flere små skjelv i bakken. To av de største kommer fra nettopp fra området hvor det nye vulkanutbruddet ble oppdaget. Kanskje er det varme og bevegelse langt under overflata som lager disse skjelvene?
Foreløpig er det ingen som vet sikkert. Men forskerne bak den nye studien er ganske optimistiske. I en pressemelding sier en av dem:
- Disse dataene ser ut til å fortelle den samme historien. Mars er ikke død.