En truende kjempe kommer til syne bak de fire planetene. Det er Jupiter. De fire er ganske små sammenlignet med Jupiter, solsystemets største planet
En truende kjempe kommer til syne bak de fire planetene. Det er Jupiter. De fire er ganske små sammenlignet med Jupiter, solsystemets største planet

Se hvor stor Jupiter er sammenlignet med jorda

Det er ikke lett å vise frem solsystemet vårt i riktig størrelse. Men nå har en forsker gått grundig til verks for å gi deg et inntrykk av hvordan det ser ut.

De fleste bilder og modeller av solsystemet vår blir ikke vist i riktig størrelse på bilder og tegninger. Det er ikke så rart.

La oss si at jorda vår er like stort som et sandkorn. Da er sola like stor som en biljardkule.

Sandkornet ville kretse rundt sola, seks meter unna. Og planeten Pluto, stakkars, ville vi måtte plassert hele 232 meter unna!

En slik modell hadde ikke fått plass i et klasserom.

James O'Donoghue forsker på planeter og jobber i NASA, som driver med romfart og forskning på verdensrommet.

O'Donoghue har laget videoer av solsystemet for å vise hvordan planetene ser ut sammenlignet med hverandre.

I den første videoen er plantene i riktig størrelse til hverandre, men avstanden er ikke riktig. For det er temmelig vanskelig å vise solsystemet på video også.

I filmen er også sola er forminsket. Dersom sola skulle vært i riktig størrelse, ville den tatt opp for mye av bildet.

- Vi må alltid gjøre kompromisser, for verdensrommet er så stort, skriver O'Donoghue på sin twitterkonto.

I en annen video viser O'Donoghue hvordan planetene ser ut, stilt opp mot hverandre. Først ser vi Merkur, Venus, jorden og Mars. Deretter kommer en kjempe, Jupiter, til syne.

Her får vi se solens og planetenes størrelse i forhold til hverandre.

Planetene roterer i forskjellig hastighet og med ulik helling. Se hvordan planetene spinner rundt sammenlignet med jorden.

Ingen av videoene har så langt vist riktig avstand mellom planetene. I en fjerde video, viser O'Donoghue hvordan en slik modell ser ut. Men nå er planetene så knøttsmå at de ikke synes.

Forskeren skalerer opp sola og planetene 1000 ganger. Tilslutt er Jupiter og Neptun blitt synlige som to små kuler. De andre planetene kan fortsatt ikke ses og nå har sola tatt opp alt for mye plass.

O'Donoghue krymper sola igjen og skalerer opp alle planetene 3500 ganger. Til slutt kan man se dem alle, og Jupiter og Saturn sirkler rundt steinplanetene som to gigantiske baller.

- Tenk på det vide universet lenge nok, og det sender frysninger nedover ryggen din, skriver James O'Donoghue i en Tweet.

Også planetforskere grøsser altså med tanken på tomrommet der ute.

Kilder:

Powered by Labrador CMS