Her ser romsonden rett ned på Merkurs overflate.

Her raser romsonden forbi planeten Merkur – og får en kikk på overflaten

Det går fort. Omtrent 13.000 kilometer i timen.

Merkur ligger innerst i solsystemet. Denne planeten er så nærme solen at den er fryktelig varm når solen skinner på den. 

Da er det over 400 grader på overflaten. Det er varmt nok til at bly vil smelte og renne som vann. 

Men Merkur ligner kanskje mest på månen. Det er en øde stein med spor etter mange meteornedslag på overflaten. Den er også laget av veldig mye jern, mye mer enn andre planeter i solsystemet. 

Noen har til og med kalt Merkur en diger ball av jern, ifølge magasinet Discover. 

Her er planeten, sett av romsonden Messenger i 2008.

Denne overflaten har akkurat blitt tatt bilde av, da et romfartøy raste over overflaten. Det rakk å ta tre bilder før det suste videre, ifølge ESA. 

Merkur har ikke noe luft eller gass rundt seg som holder seg på plass på grunn av tyngdekraften. Dette kalles en atmosfære, og Jorden har en ganske tykk atmosfære.

Laget for å ta bilder

I 2018 ble romsonden kalt BepiColombo skutt opp fra Jorden. Den er laget og planlagt av den europeiske og den japanske romfartsorganisasjonen sammen.

En romsonde er en robot som vi mennesker sender ut i verdensrommet for å undersøke noe. Det kan være solen, månen eller andre planeter i solsystemet. 

Slik ser romsonden ut. Det er egentlig to roboter, som deles opp når de er framme. Der skal begge to gå i bane rundt Merkur.

Denne sondens jobb er å ta bilder og gjøre undersøkelser av planeten Merkur. Solsystemet er veldig stort, og det tar lang tid å reise til andre planeter.

Her ser du Merkur, Venus, Jorden og Mars. Her er de fire innerste planetene ved siden av hverandre. De er ikke så nærme, men de er i riktig størrelse i forhold til hverandre.

Men denne sonden er laget for å suse lynraskt forbi Merkur flere ganger før den er framme. Den går i bane rundt solen sammen med Merkur, og i 2025 skal den inn i bane rundt Merkur. 

Her skal den ta bilder og undersøke hvordan Merkur ser ut på nært hold.

Veldig nært Merkur

Men nå har den akkurat sust forbi Merkur i en kjempefart. Den var bare 230 kilometer over overflaten.

Her er alle bildene som sonden klarte å ta før den raste videre.

Dette er omtrent like langt som en tretimers kjøretur i bil, men dette er en bitteliten avstand når vi snakker om solsystemet. 

Det er vanligvis rundt 80 millioner kilometer mellom jorden og Merkur.

BepiColombo skal rase forbi Merkur tre ganger til, før den skal inn i bane rundt planeten i 2025. Der skal den gå rundt og rundt i flere år og samle inn kunnskap om Merkur. 

Powered by Labrador CMS