Luke 9: Brannslukking med CO2-gass

Hvordan kan gass slukke ild?

Tre ting må være til stede for at det skal bli ild: Brennbart materiale, oksygen (luft) og varme. Dette omtales gjerne som branntrekanten. For å slukke ild må vi fjerne minst én side av trekanten. I dette eksperimentet bruker vi CO2-gass for å slukke ilden. CO2-gass er tyngre enn luft. Gassen legger seg på bunnen av karet, derfor slukker det korteste lyset først. 

NB!  Eksperimenter må alltid følge sikkerhetsreglene som gjelder for forsøk i laboratorium. Husk vernehansker og vernebriller.

Du trenger:

  • Vernehansker og vernebriller
  • Et gjennomsiktig kar eller et lite akvarium
  • Noen stearinlys i ulik høyde
  • Litt natron og eddiksyre (husholdningseddik)
  • Et litermål
  • Peislighter

Oppskrift:

  1. Ta på vernebriller og vernehansker
  1. Sett stearinlysene på en rekke i det gjennomsiktige karet
  1. Tenn på lysene.
  1. Bland litt natron og eddiksyre (husholdningseddik) i et litermål. Blandingen lager karbondioksidgass 
  1. Tøm gassen oppi akvariet og se hva som skjer! 

Her er den kjemiske formelen for det du ser:

NaHCO 3 + HC 2 H 3 O 2 → NaC 2 H 3 O 2 + H 2 O + CO 2 

CO2-gassen er tyngre enn luft. Gassen legger seg på bunnen av karet og det korteste lyset slukker først. 

Om UiS Joulekalender 2021:

Joulekalenderen er laget av Inge Christ, avdelingsleder i Skolelaboratoriet, og UiS-professor Magne Sydnes. For syvende år på rad lager de julekalender med kjemi- og fysikkeksperimenter, til stor glede for både store og små. I år er det så mye energi i omløp at julekalenderen ble omdøpt til «Joulekalenderen». «Joule» er altså en av flere enheter for måling av energi og uttales jul på norsk.

Også i år blir det en blanding av eksperimenter som lar seg gjøre hjemme uten fare for at huset eksploderer, og eksperimenter som kun bør utføres på lab med riktige forholdsregler på plass.

Om artikkelen:

Joulekalenderen er laget av Universitetet i Stavanger. På universiteter, høgskoler og andre steder de driver med forskning jobber kommunikasjonsfolk med å gjøre forskningen kjent. Det skjer gjennom tips til aviser og tv, bidrag på sosiale medier eller gjennom å lage artikler som denne.

Powered by Labrador CMS