Under istiden for 57.000 år siden ble denne ulvejenta frosset ned.

Gullgravere i Canada finner mye spennende

En liten ulvunge som kunne ha sovnet for bare en time siden. Gigantbevere og en skummel slektning av sabeltanntigeren. Når klimaet blir varmere, finner gullgravere i Canada mye rart.

Publisert

Permafrost kalles det når bakken har vært frosset mange år på rad.

Noen steder nord på jordkloden har det vært is i bakken under oss helt siden istidene for mange tusen år siden.

I Norge finnes det permafrost i deler av Finnmark og Troms. Den varige frosten i bakken finnes også noen steder i høyfjellet i Sør-Norge. Svalbard har fortsatt mye permafrost.

Funnet i Klondike

Men på den nordligste delen av jordkloden går oppvarmingen av lufta og bakken nå ekstra raskt.

Både i Sibir i Russland og i det nordlige Canada dukker det opp mye spennende når permafrosten smelter.

Forskere har funnet ut at det er 57.000 år siden den lille ulven sovnet på stedet Klondike i Yukon-området i det nordlige Canada.

Her i Klondike har folk i mange år lett etter gull. «Klondike» er faktisk blitt et begrep som sier oss at mange gjør noe samtidig for å prøve å bli rike.

Ulvejenta Zhùr

Ulvejenta som fikk navnet Zhùr, ser ut som hun akkurat har lagt seg ned for å ta en liten blund. Zhùr betyr «ulv» på det lokale indianerspråket i Klondike.

Gullgraveren Neil Loveless fant ulvejenta. Han trodde først at det var en hundevalp. Gullgraverne i Klondike samarbeider nå med forskere om å finne flere veldig gamle dyr i permafrosten.

Zhùr er en gråulv. Det samme er ulvene vi har i Norge.

Ulvejenta fra istiden er mer i slekt med de ulvene som finnes i Norge og Sverige i dag enn hun er med ulvene som nå finnes i Canada. Dette synes forskerne er interessant.

Forskerne har undersøkt hva ulven spiste før den døde. De fant ikke at det var moskuskjøtt eller bisonkjøtt, slik de trodde.

Zhùr hadde spist fisk.

Zhùr døde verken av sult eller av at noen angrep den.

Sannsynligvis døde ulvungen da ulvehulen foreldrene kan ha lagd, raste sammen over den, mener forskerne.

Permafrosten er en fryseboks

Det var kaldt under istiden.

Men i Yukon-området i Nord-Canada, nær grensen til Alaska, var det så tørt at det ikke ble nok vann til noen isbre som dekket bakken. Dermed kunne mange dyr leve i dette arktiske landskapet.

Det fine med permafrosten er at den fungerer som en fryseboks.

Rester etter dyr, mennesker og andre ting kan bevares nesten helt perfekt. Dermed kan forskere i dag finne ut både hva dyr levde av og hvordan de døde.

Zhùr er altså langt fra det eneste veldig gamle dyret gullgraverne i Klondike har funnet.

Gigantbeveren var større enn et menneske. Skjelettet fra Klondike, med noen enorme tenner, får nok mange til å tenke på et rovdyr. Men Gigantbeveren spiste helst vannplanter. Gigantbeveren er utdødd. Kanskje ble den utkonkurrert av dagens bevere, som er spesialister på å velte store trær og spise barken av dem.

Kjempekatten Homotherium

For ti år siden fant gullgraverne i Yukon også rester etter et utdødd kattedyr kalt Homotherium på latin.

Dette er en slektning av den mer kjente sabeltanntigeren.

Forskere ved Universitetet i København i Danmark fikk jobben med å undersøke det godt bevarte rovdyret, som trolig kunne løpe i 90 kilometer i timen.

De fant ut at kattedyret fra Yukon var 47.000 år gammelt.

Ut fra arvestoffet (genene) til dyret kunne de danske forskerne slå fast at disse kattene og andre katter ble ulik hverandre for så lenge som 22 millioner år siden.

Kattedyret Homotherium kan ha vært en farlig jeger. Den jaktet i flokk.

Kilder:

  • Smithsonian Magazine: «Five Fascinating Ice Age Finds Discovered in Yukon Permafrost», februar 2022.
  • «A deadly long-distance hunter: DNA study reveals insights about the scimitar-toothed cat», pressemelding fra Universitetet i København, oktober 2020.
  • CBC News: «'Kind of incredible': Researchers reveal details of mummified ice age wolf pup found in Yukon», desember 2020
Powered by Labrador CMS