12. desember: Såpeboblematematikk

JULEKALENDER: Inge og Magne blåser firkanta såpebobler.

Oppskrift på supersåpebobler:

  • 8 dl destillert vann
  • 2 dl Zalo
  • 0,5 dl glyserol
  • 1 klype sukker

Du treng òg:

Eit par sugerøyr

Figurar til å lage såpehinner i.

Figurar til å lage såpehinner i. Vi laga fleire platonske lekamar: tetraeder, kube, oktaeder og trekanta prisme.

Kva skjer:

Me dyppa figurane i såpeløysning, slik at såpehinna la seg inni figurane. Så tok me sugerøyret og blåste ei boble inn i midten av figurane. Bobla som danna seg fekk form av den platonske lekamen. Me fekk ei firkanta såpeboble inni kuben!

Så dyppa me sugerøyret i såpa og blåste ei boble på bordet. Deretter gjentok me det, men stakk sugerøyret inni den fyrste bobla, og blåste ei ny boble inni den fyrste. Dette gjentok me fleire gonger.

Såpeløysinga blir faktisk betre om du let ho stå nokre veker. Har du tilgang på polymerforbindelsar, kan du eksperimentere med å tilsette bittelitt polymer, då kan du lage kjempedigre såpebobler.

Om forsøka:

Dette er eit forsøk som berre kan gjerast i laboratoriet. Eksperiment må alltid følgje sikkerheitsreglene som gjeld for laboratorie-forsøk.

Det er Inge Christ og Magne Sydnes som gjer forsøka. Inge er avdelingsleiar ved Skolelaboratoriet på Universitetet i Stavanger og Magne er professor i kjemi.

Hei leser!

Jeg er redaktør av UNG.forskning.no.

Hos oss jobber vi under det som heter Redaktørplakaten. Det betyr at vi følger medias regler og det er redaktøren som bestemmer hva som blir publisert.

På UNG.forskning.no finner du for det meste artikler og videoer som er laget av journalistene i forskning.no. Sakene er det vi kaller redaksjonelt uavhengige. Det betyr at vi jobber kildekritisk og bare for dere som er lesere – og ikke for forskere og andre som bestemmer.

Vi har også en annen type saker, som den saken du har lest nå. Den er laget og betalt av en av eierne våre, som er universiteter, høgskoler og andre som driver som med forskning. Disse sakene er ikke uavhengige, men viser fram god og viktig forskning. Vi merker sakene fra eierne med denne faktaboksen og der hvor det står hvem som har skrevet artikkelen.

Lurer du på ting om redaktøransvar og hvordan vi jobber, bare ta kontakt - nina@forskning.no

Hilsen Nina Kristiansen

Powered by Labrador CMS