universitetet i stavanger

Julekalender luke 6: Drikkende fugl

En varmemaskin bruker forskjellen mellom varmt og kaldt til å lage energi. Da blir det trykk-forskjeller inni fuglen og den ser ut som en evighetsmaskin.

Hva skjer:

Når fuglen dypper ned i vannet, vil vannet som kommer på nebbet etter hvert fordampe. Fordampingen senker dermed temperaturen på glasset i hodet. Inni fuglen er det diklormetan.

Den synkende temperaturen fører til at gassen diklormetan (CH₂Cl₂ metylenklorid) inni kondenserer. Dette gjør at trykket inni hodet synker. Gass-trykket nederst vil presse væsken oppover og hodet blir gradvis tyngre og tyngre.

Til slutt vil hodet dyppe ned i vannet igjen. Dette fortsetter så lenge det er nok vann i glasset, eller at det er en temperaturforskjell øverst og nederst på fuglen. Detter er ikke en evighetsmaskin, selv om det kan se sånn ut!

Om artikkelen:

Julekalenderen er laget av Universitetet i Stavanger. På universiteter, høgskoler og andre steder de driver med forskning jobber kommunikasjonsfolk med å gjøre forskningen kjent. Det skjer gjennom tips til aviser og tv, bidrag på sosiale medier eller gjennom å lage artikler som denne.

Powered by Labrador CMS