Lyder kan påvirke hvordan vi smaker. Hvis maten er for bitter, kan du med fordel sette på musikk som gjør den søtere.

Lyder påvirker hvordan mat smaker

Vi pleier å si at vi spiser med øyene, men forskningen peker på at ørene kanskje er like viktige.

Publisert

Forskere har undersøkt hvordan lyder påvirker smak.

Høye, lyse lyder, for eksempel fra en fløyte, kan få mat til å smake søtere.

Mens dype toner, for eksempel fra en bassgitar, kan få maten til å smake mer bittert.

Lyder påvirker hjernen vår

Lyder forteller hjernen våre mye om den maten vi spiser.

Det er ofte lettest å kjenne igjen «søte» og «sure» lyder.

Vi forbinder for eksempel mørk sjokolade og kaffe med dype toner, mens vi forbinder sitrongodteri og appelsiner med de høye tonene.

– Men salte lyder er mer kompliserte, forklarer den engelske professoren Charles Spence fra Oxford University i England. Han er en av forskerne bak studien om smak.

– Det kan være fordi saltsmak tar litt lenger tid å utvikle seg hos oss mennesker. Det er ikke før senere i livet at vi har en såkalt respons til salt, sier han.

Hvorfor henger lyd og smak sammen?

Når en smak kan endre seg gjennom egne lyder og frekvenser, skyldes det kanskje at hjernen forbinder en ubehagelig lyd med noe ubehagelig. Altså at det ikke er selve smaken som endrer seg, men hele opplevelsen.

Når vi smaker noe veldig surt, er det typisk ubehagelig. På samme måte kan en skarp lyd være ubehagelig. Det er mulig at hjernen kobler ubehag med ubehag. Det er imidlertid mye som tyder på at dette ikke er hele forklaringen.

Kilde: Professor Charles Spence

Søt musikk

For å teste hvordan lyd påvirker smak, gjorde forskerne et eksperiment der de serverte folk karamell og musikk.

De som fikk høre «søt» musikk, mente karamellen var søt, mens personene som hørte «bitter» musikk, mente karamellen var bitter.

Ingen visste at de fikk servert den samme karamellen.

– Det betyr at vi faktisk kan endre smak med lyder, sier Spence

Supersmakere er mer følsomme

I et annet forsøk i Florida, USA, fikk folk en cola og noe som kalles en lydgenerator. Det er en liten maskin man kan trykke på for å lage forskjellige lyder og toner.

De som var med på studien ble bedt om å skru opp lyden helt til den matchet det colaen smakte.

Det viste seg at supersmakere – de som er mer følsomme for smak enn andre – skrudde opp lyden høyere enn de andre.

Dette viser hvordan lyd og smak henger sammen, ifølge Spence.

Riktig musikk til maten

Spence og kollegaene tror restauranter vil bruke den nye kunnskapen om musikk og smak i fremtiden.

Da vil vi kanskje få mer enn bare en vanlig meny. Kanskje får vi også en lydgenerator sammen med smaksprøver.

Da kan vi teste om vi er supersmakere eller vanlig smakere, og velge en rett vi mest sannsynlig vil like fra menyen, ifølge forskerne.

Kilder:

Lyder påvirker hvordan mat smaker, en sak på forskning.no.

Støtte til hjernen

Sammen med Hjernerådet har UNG.forskning.no fått støtte fra Stiftelsen Dam for å lage artikler og videoer om hjernen.

Les flere artikler her.

Powered by Labrador CMS