Lyder påvirker hvordan mat smaker
Vi pleier å si at vi spiser med øyene, men forskningen peker på at ørene kanskje er like viktige.
Forskere har undersøkt hvordan lyder påvirker smak.
Høye, lyse lyder, for eksempel fra en fløyte, kan få mat til å smake søtere.
Mens dype toner, for eksempel fra en bassgitar, kan få maten til å smake mer bittert.
Lyder påvirker hjernen vår
Lyder forteller hjernen våre mye om den maten vi spiser.
Det er ofte lettest å kjenne igjen «søte» og «sure» lyder.
Vi forbinder for eksempel mørk sjokolade og kaffe med dype toner, mens vi forbinder sitrongodteri og appelsiner med de høye tonene.
– Men salte lyder er mer kompliserte, forklarer den engelske professoren Charles Spence fra Oxford University i England. Han er en av forskerne bak studien om smak.
– Det kan være fordi saltsmak tar litt lenger tid å utvikle seg hos oss mennesker. Det er ikke før senere i livet at vi har en såkalt respons til salt, sier han.
Søt musikk
For å teste hvordan lyd påvirker smak, gjorde forskerne et eksperiment der de serverte folk karamell og musikk.
De som fikk høre «søt» musikk, mente karamellen var søt, mens personene som hørte «bitter» musikk, mente karamellen var bitter.
Ingen visste at de fikk servert den samme karamellen.
– Det betyr at vi faktisk kan endre smak med lyder, sier Spence
Supersmakere er mer følsomme
I et annet forsøk i Florida, USA, fikk folk en cola og noe som kalles en lydgenerator. Det er en liten maskin man kan trykke på for å lage forskjellige lyder og toner.
De som var med på studien ble bedt om å skru opp lyden helt til den matchet det colaen smakte.
Det viste seg at supersmakere – de som er mer følsomme for smak enn andre – skrudde opp lyden høyere enn de andre.
Dette viser hvordan lyd og smak henger sammen, ifølge Spence.
Riktig musikk til maten
Spence og kollegaene tror restauranter vil bruke den nye kunnskapen om musikk og smak i fremtiden.
Da vil vi kanskje få mer enn bare en vanlig meny. Kanskje får vi også en lydgenerator sammen med smaksprøver.
Da kan vi teste om vi er supersmakere eller vanlig smakere, og velge en rett vi mest sannsynlig vil like fra menyen, ifølge forskerne.