Får du beskjed om å spise opp brokkolien på tallerkenen din? Det er ikke sikkert det er så fristende hvis du har et spesielt stoff i spyttet ditt.
Får du beskjed om å spise opp brokkolien på tallerkenen din? Det er ikke sikkert det er så fristende hvis du har et spesielt stoff i spyttet ditt.

Spyttet ditt kan forklare hvorfor du ikke liker brokkoli

Et stoff i spyttet kan gjøre at brokkoli og blomkål smaker litt råttent, ifølge forskere fra Australia.

Liker du ikke brokkoli? Eller syns du blomkål rett og slett smaker litt råttent?

Mye rart skjer i munnen vår når vi tar en bit og begynner å tygge. Spyttkjertlene produserer spytt for harde livet.

I spyttet finnes noen stoffer som heter enzymer. De gjør blant annet at maten går lettere i oppløsning.

Også i grønnsaker er det ulike enzymer.

Grønnsak med svovel-smak

Sammen med enzymene i spyttet kan de skape en ekkel lukt og smak av svovel, ifølge forskere fra Australia.

De har undersøkt dette i en studie publisert i et tidsskrift som heter Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Det er nemlig et stoff i grønnsaker som brokkoli, blomkål, kål og rosenkål som lukter skikkelig vondt når det møter et enzym i spyttet vårt. Enzymet blir laget av en bakterie.

Spytt

  • Hjelper med å løse opp maten
  • 99 prosent av spyttet er vann
  • Heter saliva på fagspråk
  • Lages i spyttkjertlene
  • Når du tenker på mat, produserer spyttkjertlene mer spytt
  • Nok spytt er viktig for å unngå hull i tennene

Kilder: Store norske leksikon og Universitetet i Bergen

Enzymet finnes i munnen til noen av oss, men ikke alle. Det finnes hos både barn og voksne og noen har mer av det enn andre.

Blandet spytt og blomkål og målte gass

Forskerne bak studien hadde med omtrent 200 barn og voksne i eksperimentet. Barna var mellom seks og åtte år gamle. Disse var delt inn i par: barn og forelder.

Forskerne spurte dem om hvilke stoffer i grønnsakene de syns luktet verst.

Og så samlet de inn spyttprøver fra deltakerne. De blandet spytt og knust, rå blomkål. Så undersøkte de hvor mye gass som ble produsert fra disse prøvene.

Målet var å finne ut hvilket spytt som produserte mest av gassen som får grønnsakene til å smake vondt.

Også rosenkål har en smak mange barn ikke liker.
Også rosenkål har en smak mange barn ikke liker.

Voksne kan ha vent seg til smaken

Barn med spytt som produserte mye av svovel-lukten likte grønnsakene dårligst.

Ofte hadde foreldrene deres like mye av stoffet. Men de voksne som hadde mye av det, så ikke ut til å mislike smaken av grønnsakene.

Det kan handle om at de over tid har blitt vant til smaken, mener forskerne. De tror det kan forklare hvorfor noen, og spesielt barn, ikke liker smaken av disse grønnsakene.

En amerikansk studie publisert i tidsskriftet BMC Genomics tyder på at mikrofloraen vi har i munnen er arvelig. Mikrofloraen betyr alt du har av bakterier og mikroorganismer.

Noen kan takke genene for at de eeelsker sukker

Det kan altså handle om gener. Og flere studier tyder på at gener henger sammen med hva slags smaker vi liker og ikke.

For eksempel stilte vi i 2020 dette spørsmålet på ung.forskning.no: Hvorfor smaker vi forskjellig?

Vi vet blant annet at søtsug kan styres av gener. Hvis du er enda mer glad i godteri enn de fleste, har du et spesielt gen.

Men man kan også venne seg til nye smaker selv om man egentlig ikke liker dem.

Silje Steinsbekk er professor i psykologi ved NTNU og har forsket på barns spisevaner.

Hun mente at barn må smake på den samme matretten minst ti til femten ganger før det er mulig å si om de liker den eller ikke.

Svinekjøtt lukter vondt - for noen

Og for noen lukter kjøtt fra hanngrisen vondt. Det kan også skyldes gener, ifølge en norsk studie publisert i tidsskriftet PLOS ONE i 2012.

Disse genene gjør rett og slett nesa di i stand til å oppdage et bestemt stoff som finnes i kjøttet.

Kilder:

ung.forskning.no har hentet informasjon til denne saken fra andre nettsider. Her kan du se hvilke.

  • Den nye studien er gjennomført av forskere fra Commonwealth Scientific and Industry Research Organisation.
  • Studien er publisert i et vitenskapelig tidsskrift som heter Journal of Agricultural and Food Chemistry.
  • Funnene er omtalt i en pressemelding fra American Chemical Society.
  • I en annen studie har forskere undersøkt hva genene har å si for bakteriene som finnes i munnen vår. Studien er publisert i tidsskriftet BMC Genomics.
  • I en studie fra 2012 undersøkte forskere hvorfor noen mennesker ikke kan fordra lukten av svinekjøtt. Studien er publisert i tidsskriftet PLOS ONE.
Powered by Labrador CMS