Tungtvannsfabrikken på Vemork på Rjukan. Tungtvannet ble lagd i bygningen i forgrunnen. Den er revet nå.

Hva smaker egentlig tungtvann?

Tungtvann er akkurat som vann. Bortsett fra at det er helt forskjellig. Og at du trenger det hvis du vil lage et atomkraftverk. Men hva skjer hvis du drikker tungtvann?

Publisert

En mørk vinternatt for nesten 80 år siden, sniker en liten gruppe menn seg langs jernbanesporet mot fabrikken på Vemork på Rjukan.

Det er midt under andre verdenskrig. Norge er okkupert, og tyske soldater vokter den digre bygningen. Men mennene lurer seg forbi. Uten en lyd kommer de seg inn, og fester sprengstoff til utstyr inni fabrikken.

Snart rister jorda i voldsomme eksplosjoner.

Mennene flykter på ski, og kommer seg til Sverige uten å bli tatt.

Men hvorfor sprengte de fabrikken? Hva lagde tyskerne der, som det var så viktig å ødelegge?

Tungt vann

Svaret er vann! Men ikke et hvilket som helst slags vann.

Vi snakker om tungtvann.

Noen år etter at krigen var slutt ble det lagd en film om bombeaksjonen på Rjukan. Mennene som hadde vært med, spilte seg selv. Her flykter kaptein Knut Haukelid på ski til Sverige.

Tungtvann er en merkelig greie. Det er blankt og flytende og ser helt ut som vann. Men det veier litt mer, akkurat som navnet sier!

Mens en liter vanlig vann veier en kilo, er en liter tungtvann 1,1 kilo.

Det er fordi tungtvannsmolekylene er lagd av noe litt annet enn vanlige vannmolekyler.

Spesielt hydrogen

Som du kanskje vet, er vann lagd av to hydrogenatomer, og ett oksygenatom. Det er derfor vann også kalles H2O.

Men hydrogenatomene i tungtvann er litt spesielle. De er en form for hydrogen som kalles deuterium, som er dobbelt så tungt som vanlig hydrogen. Dette gjør tungtvannet tyngre. Og en ting til:

Det gjør at tungtvannet er superbra til å kontrollere veldig radioaktive stoffer. Derfor brukes tungtvann i mange atomkraftverk, der radioaktive stoffer lager masse energi.

Dessuten brukes tungtvann også til noe mye skumlere. Nemlig til å lage atombomber.

Det var nettopp derfor det smalt på Rjukan for nesten 80 år siden:

Tyskerne prøvde å lage en atombombe, og trengte tungtvannet. Og de andre prøvde å ødelegge tungtvannet, så tyskerne ikke skulle få til å lage bomba.

Glemte å undersøke smaken

Siden den farlige bombeaksjonen på Rjukan under andre verdenskrig, har mange forskere både brukt og forsket på tungtvann. Men merkelig nok glemte de å undersøke én ting:

Hva smaker tungtvann?

Hva er deuterium?

Vanlig hydrogenatomer består av en kjerne med ett proton i, og så ett elektron som surrer rundt kjernen. Men i deuterium finnes det i tillegg et nøytron i kjernen. Dette gjør at deuterium veier omtrent dobbelt så mye som hydrogen. Det er også dette ekstra nøytronet som gjør at tungtvann er så bra å bruke til å kontrollere atomreaksjoner.

Tungtvann er jo på mange måter er helt likt vanlig vann. Så er det i det hele tatt mulig å bruke smakssansen til å skille de to typene vann fra hverandre?

Nå har en gruppe forskere endelig undersøkt saken.

Søtt!

Forsker Natalie Ben Abu og hennes kollegaer laget en test. De fikk mennesker til å smake på tre prøver med vann.

Noen ganger var det to prøver med vanlig vann og én prøve med tungtvann. Andre ganger var det to med tungtvann og én med vanlig vann. De som smakte, visste ikke hva som var hva. Oppgaven deres var bare å finne ut hvilken prøve som skilte seg ut fra de to andre.

På denne måten fant forskerne ut at personene faktisk klarte å skille tungtvann fra vanlig vann.

Så hva var forskjellen?

Tungtvannet smaker bitte litte granne søtt!

Mysterium

Men hvordan kan det ha seg?

Foreløpig er det ingen som vet. Siden molekyler av tungtvann og vann er nesten helt like, burde de også virke likt på smakssansen vår.

For å finne ut mer, må forskerne undersøke de bitte små delene av smakcellene våre som kjenner igjen søtsmak. Kanskje er det noe spesielt med dem som kan forklare saken?

Noe som for eksempel smakcellene i rotter ikke har? Forskerne fant nemlig ut at rotter ikke så ut til å foretrekke tungtvann, selv om de vanligvis er veldig glade i søtsmak.

Her er en gammel prøve av tungtvann fra Norge.

Kanskje det bare er mennesker som kan kjenne den?

Men om du tenker at tungtvann kan bli den nye leskedrikken, bare for mennesker, må du nok tro om igjen.

Farlig å drikke mye tungtvann

Det er nemlig ikke særlig smart å drikke tungtvann.

Altså, en liten smak er ikke noe farlig. Faktisk er det bitte, bitte litt tungtvann i vannet vi drikker til vanlig. Derfor har du også litt tungtvann i kroppen din akkurat nå.

Men siden tungtvannet virker litt annerledes enn vanlig vann, går det ikke så bra å bytte ut mye av vannet du drikker med tungtvann.

Hvis så mye at halvparten av vannet i kroppen din er tungtvann, kan du ende i grava før du rekker å si tungtvannsfabrikken på Vemork på Rjukan.

Kilder:

  • Natalie Ben Abu er forsker ved The Hebrew University of Jerusalem i Israel.
  • Hun og samarbeidspartnerne har skrevet om forskningen sin i en artikkel som nå er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Communications biology.
  • Store norske leksikon: Tungtvann
  • Store norske leksikon: Tungtvannsaksjonen
Powered by Labrador CMS