Ull kommer i flere sorter og varianter. Ull er dyrehår som vi kan bruke til å lage blant annet klær.
Ull kommer i flere sorter og varianter. Ull er dyrehår som vi kan bruke til å lage blant annet klær.

Hvorfor klør ull? Og hvorfor er det så varmt?

SPØR EN FORSKER: Ull kan være varmt, mykt og godt, men kan også klø fælt. Hvorfor det?

Når det er kaldt ute, kan det være lurt å ta på seg ullsokkene, ullundertøyet eller en tykk ullgenser.

Men noen ganger kan ullklærne klø veldig. Hvorfor det?

Halvparten av all ull i verden kommer fra merinosauen. Den liker seg i tørrere klima og Australia er det landet som lager mest merinoull

Vant til myke klær 

– Det som bestemmer om ull klør eller ikke, er først og fremst tykkelsen på fibrene. Det meste som selges som kløfri ull, kommer fra merinosauen. Den har veldig tynn ull, sier klesforsker Ingun Grimstad Klepp.

Du trodde kanskje at ull kom fra sauen? Det gjør den, men den kan også komme fra geiter, kameler, kaniner og andre dyr. Klepp sier at ull brukes om alle mulige slags dyrehår som brukes til å lage klær av.

– Det materialet mange mennesker er vant til å ha mot huden, er bomull. Det er et veldig mykt materiale som gir lite motstand. Hvis du er veldig vant til bomull, så synes du kanskje at ull klør mer, sier Klepp. 

De fleste klær er laget av fibre som ull og bomull, men mye klær er også laget av kunstige fibre som polyester. 

Men hvorfor er ull så varmt å ha på seg?

Angorakanin er en mellomstor kanin som blir brukt i ullproduksjon.

Luft som isolasjon 

Kroppen din slipper hele tiden ut fuktighet. Noen ganger kan du se den som svette, men som oftest synes den ikke i det hele tatt fordi den er damp. Det skjer mest når du beveger deg, men også når du sover og sitter stille. 

Vann har en evne til å kjøle ned og varme opp ting fort, og det gjelder også for kroppen vår. Hvis det innerste laget du har på deg er laget av bomull, kan fuktigheten fra kroppen din gjøre at fibrene i klærne klapper sammen. Da blir klærne fuktige og kalde.

Klær laget av ull klapper ikke sammen på samme måte selv om det blir fuktig. Ulla tar fuktigheten vekk fra huden og hjelper til med å lage et isolerende luftlag selv om vi blir våte.

– Luft er det som egentlig isolerer best. Hvis vi bare snakker om isolasjon, så er det å stenge luften inne viktig, sier Klepp.

Hvis du for eksempel tråkker i en søledam og du har på deg ullsokker blir du mindre kald enn hvis hadde brukt en bomullsokk. 

Du vil også bli kald hvis du bruker bomullssokker i gummistøvler fordi fuktigheten ikke slipper ut gjennom den tette støvelen.

Ingun Grimstad Klepp forsker på klær og bærekraft på OsloMet.

Når bør du bruke ull  

Når du sitter stille, kan en boblejakke være fin for å holde varmen. Dun og kunstige stoffer som du har i boblejakker, lager et veldig tykt luftlag. Men de er ikke luftige og slipper ikke gjennom fukt like lett som ull.

Derfor kan det være bedre med ull hvis du skal være i aktivitet. 

Ull gjør at du trenger mindre klær for å holde på varmen. Noe som er en fordel og kan deg mer bevegelighet. Ullklær trenger heller ikke å vaskes like ofte. Ull lukter lite svette og kan ofte luftes i stedet for å vaskes etter bruk.

– Skal du ha klær som passer til aktivitet hvor det er av og til kaldt, så er ull en god ting, forteller Klepp. 

Klepp sier også at det beste å ha på, vil variere fra person til person. Skal du bevege deg i kulda, men også stoppe opp og eller prate litt, så er nok ull det beste for de fleste, sier hun.

———

Denne saken kan du også lese på engelsk på sciencenorway.no

Powered by Labrador CMS