Det er sunt å spise fisk, får du nok ofte høre. Nå har forskere prøvd å finne ut om ikke plasten i havet gjør den usunn.

Er det farlig å spise fisk når det er så mye plast i havet?

Plast i havet er et stort problem for miljøet og havet. Men det er ikke farligere å spise fisk enn å drikke et glass vann fra springen, mener en forsker.

Det er spesielt én type plast som mange er bekymret for. Den heter mikroplast.

Det er bitte små plastbiter. De blir lagd når større biter av plast blir brutt ned og delt opp i mange små. Så blir det spredd både på land og i vann.

Et bildekk som blir veldig slitt, gir massevis av mikroplast til naturen. Det samme gir kunstgress som er på noen fotballbaner.

I havet finner vi ofte rester av fiskesnører, flasker, blåser og isopor. Når disse ligger lenge nok, blir de også til mikroplast.

Sunt å spise fisk?

Fisk som lever i havområder med mye plastsøppel, har mye mer mikroplast i tarmen enn fisk som lever i renere vann. Dette viser forskning.

Samtidig mener helsemyndighetene at vi bør spise mer fisk. De sier at det er sunt.

Men hvor sunt er det egentlig hvis fisken er full av mikroplast før den kommer på middagsbordet?

Mikroplast er også i vannet vi drikker

To forskere ved UiT Norges arktiske universitet har lest all forskning som finnes om mikroplast i fisk og sjømat.

De har kommet fram til at det ikke er farlig å spise mat fra havet.

– Faktisk så kan en plastflaske med vann, eller et glass vann fra springen, antakelig gi oss mer mikroplast enn vi får av å spise sjømat, sier Ragnar Ludvig Olsen i et intervju på forskning.no.

Plasten kommer ut igjen

Årsaken til at mikroplast kanskje ikke er så farlig, er at både vår egen og fiskens tarm hjelper oss med å bli kvitt den.

Mesteparten av plasten går gjennom tarmen til fisken og forsvinner ut når den bæsjer. Og når vi spiser fisk, så spiser vi jo ikke tarmen.

Også vår egen bæsj hjelper oss med å få ut mikroplast av kroppen.

Likevel et stort problem

Plast i havet er likevel et stort problem.

Det er fortsatt mye forskerne ikke vet om hva som skjer når mikroplast blir liggende lenge i naturen. Det tar nemlig hundrevis av år før naturen klarer å bryte ned plast. Det er derfor viktig å forske videre på dette.

Det vet også at plast i havet kan føre til mye smerte og død hos dyra som bor der.

En forskningsstudie viste for eksempel at sjøfugler som spiser plastbiter, kan dø av sult. De tror nemlig det er mat, og plasten gir dem en følelse av å være mette.

Kilder:

Kan vi trygt spise sjømat fra et hav fullt av plast? Artikkel på forskning.no, oktober 2020

Over ni av ti døde havhester svelget plast. Artikkel på forskning.no, juli 2019

Powered by Labrador CMS