Her har snegle-arten Elysia cf. marginata kastet kroppen.

Denne sneglen kan kvitte seg med hele kroppen og gro ut en ny en fra hodet

Forskere ble overrasket da de så et sneglehode krype rundt.

Publisert

Du har kanskje hørt om at firfirsler kan slippe fra seg halen. De gjør det for å komme seg unna rovdyr. Etterpå gror halen ut igjen.

To typer snegler i Japan har tatt denne evnen til nye høyder.

De kan løsne hele kroppen fra hodet. Deretter overlever de uten hjertet og andre organer. De kan krype rundt med hodet og spise til kroppen har vokst ut igjen.

Oppdaget ved en tilfeldighet

Forskeren Sayaka Mitoh jobber ved et laboratorium ved Nara kvinne-universitetet i Japan. Der aler de opp og studerer snegler.

En dag oppdaget Sayaka Mitoh at en av sneglene sneglet seg rundt uten kropp.

- Vi trodde at den snart ville dø uten hjerte og andre viktige organer. Men vi ble overrasket igjen over å finne ut at den grodde ut hele kroppen, sier Mitoh i en pressemelding.

Da ble hun lettet og glad, sier hun til nettstedet LiveScience.

- Det var utrolig.

Forskerne bestemte seg for å forske på denne egenskapen hos sneglene. Nå har de publisert en vitenskapelig artikkel om dem.

Se video av hodet som kryper rundt.

Fullt utvokst på under en måned

Av sneglene i laboratoriet var det 5 av 15 som slapp kroppen i løpet av sin levetid. En av dem gjorde det to ganger. Sneglene var av typen Elysia cf. marginata.

Etter hodet løsnet, begynte sneglene å bevege seg ved hjelp av hodet med en gang. Etter et par timer spiste de alger som vanlig.

Snart begynte kroppen å vokse ut igjen, og innen sju dager var det begynt å gro fram et nytt hjerte. Etter omtrent tre uker var sneglene ferdig utvokst. Kroppen så lik ut som den de hadde før.

Den gamle kroppen levde også

Det vokste ikke ut noe nytt hode fra den gamle kroppen - den som sneglene hadde skilt seg fra.

Men likevel var ikke den gamle kroppen helt død. Den beveget seg når forskerne tok på den. Hjertet slo helt til den begynte å råtne.

- De originale kroppene fortsatte å leve og bevege seg i flere dager og måneder. Du kunne se hjertet slå, sier Mitoh til LiveScience.

Hodet kort tid etter det har skilt seg fra kroppen.

Ikke for å lure rovdyr

Hvorfor har sneglene fått evnen til å slippe kroppen?

Forskerne skriver i studien at sneglene brukte flere timer på å slite av seg hodet. De kan altså ikke bruke metoden for å flykte fra rovdyr, slik som firfislene.

Forskerne samlet inn en annen snegletype, Elysia atroviridis, fra naturen. Fire av dem kastet kroppen på samme måte. Forskerne fant ut at de som gjorde det, hadde parasitter.

De foreslår at sneglene kanskje slipper kroppen når den er infisert med parasitter. Slik kan det vokse ut en ny frisk kropp.

Men det er ikke risikofritt. De unge sneglene klarte seg, men de som var eldre klarte ikke å vokse ut en ny kropp og døde.

Skaffer energi fra sola

Forskerne er ikke helt sikre på hvordan sneglehodene kunne overleve av seg selv. Men de har en idé om hvorfor.

Disse snegletypene kan nemlig stjele kloroplaster fra algene de spiser. Kloroplaster er en del av celler til alger og planter. De brukes til å få energi fra sola - altså drive fotosyntese.

Slik kan sneglehodene ha skaffet seg energi på samme måte som alger og planter, helt til de kunne fordøye mat igjen.

Powered by Labrador CMS