Flaggermus er rolige og stille dyr som helst holder seg langt unna oss. Men i Kina fanger de dem og selger dem på matmarkeder.

Hvordan kan en flaggermus lage så mye virus-trøbbel?

En flaggermus på et marked i Kina kan være årsaken til at mange mennesker nå blir syke over hele verden. Hvordan er det mulig?

I byene i Kina selges maten i butikker, akkurat som her i Norge. Men på landsbygda er mange fattige og mye er gammeldags.

Der er det store kjøttmarkeder der både tamme og ville dyr blir solgt og slaktet.

Mange er fattige i Kina

Fordi det er så mange fattige som må ha noe å leve av, lever ville dyr et utrygt liv i Kina.

Det har nemlig vært en lov i landet helt fram til i forrige uke som sier at alle ville dyr er statens eiendom. Myndighetene har oppfordret alle til å utnytte dyrene for å tjene penger.

Dette forteller Petter Bøckman. Han er zoolog og jobber på Naturhistorisk museum i Oslo.

Det er mulig å tjene på ville dyr i Kina fordi rike synes det er veldig stas å spise dem.

– Jo rarere dyrene er, jo bedre, forteller han.

Flaggermus en delikatesse

Noen kinesere spiser også flaggermus.

Ikke sånne små flaggermus som vi har her i Norge, men ganske store flaggermus som kalles flygende hunder.

Mange har ikke kjøleskap på landsbygda i Kina. Derfor tar de ofte med seg dyrene levende til markedet og slakter dem der. Sånn holder de kjøttet så ferskt så mulig.

– Før dyrene blir slaktet på markedet, står burene deres stablet oppå hverandre. Dyrene svetter, bæsjer og sikler. Og dette drypper på dyrene som står under.

Slik sprer smitten seg mellom dyr, forteller Bøckman.

Bæsjet på et skjelldyr?

Mange forskere tror i dag at det er sånn koronaviruset – og mange andre virus som gjør oss mennesker syke – begynner å smitte.

En flaggermus har kanskje bæsjet på et dyr som har stått i buret under. Sannsynligvis har det vært en pangolin, også kalt skjelldyr.

Dette er et utrydningstruet dyr som noen kineserne mener kan brukes som medisin mot flere sykdommer.

– Kanskje har noen brukt denne pangolinen som medisin uten å koke den - så ble de syke. Eller så kan det være noen som har jobbet med dem som har blitt syke, tror Bøckman.

Han mener at kinesisk overtro er en katastrofe, ikke bare for pangolinen, men for mange truede dyrearter. Mange dyr, for eksempel tigere og neshorn, blir brukt i tradisjonell, kinesisk medisin.

Smitter lettere i dag

Det har alltid vært sånn at sykdommer smitter fra dyr til mennesker. Men i dag smitter de mye lettere enn før.

– Jo flere mennesker som bor på jorda, jo tettere bor vi. Det betyr at det er lettere blir smitte mellom mennesker og dyr. Før i tiden flyttet ikke folk så mye på seg. De møtte nesten aldri andre mennesker enn de som bodde rett i nærheten. Sykdommene spredde seg derfor veldig sakte, sier Bøckman.

Etter at vi begynte å fly over hele jorden, endret dette seg.

– Når én mann hoster i Hongkong den ene dagen, og det står en fra New York ved siden av ham, kan viruset være spredt til USA dagen etter.

Flaggermus har mange virus

Det er ikke helt tilfeldig at koronaviruset og andre smittsomme virus kommer fra flaggermus, forteller Bøckman.

Flaggermus har ofte veldig mange sykdomsvirus i seg.

– Når vi mennesker blir syke, får vi ofte feber og vondt i hodet. Det er ikke selve sykdommen som gjør at vi får feber. Men det er kroppens forsvar som sloss mot sykdommen. Fordi flaggermus er nødt til å fly hele tiden for å skaffe seg mat, kan den ikke ha et så effektivt immunforsvar og bli så syk. De får derfor mange virus, men blir ikke syk av dem selv.

Vi må være glade for flaggermusene

Men vi må ikke være redd for flaggermus, sier Bøckman. Vi må heller være glade for dem.

– Dette er rolige og stille dyr som helst holder seg langt unna oss.

Når du ser en flaggermus, er det som en liten, mørk skygge som av og til flyr fordi oss på sommerkveldene. Da er de ute for å spise insekter.

– De elsker mygg. Er du ikke så glad i mygg, bør du være glad i flaggermus, mener han.

Powered by Labrador CMS