Bobbit-ormen lever på havbunnen i tropiske strøk i dag. Kanskje er det en forfar av denne skumle skapningen som forskere har funnet tunnelene til.

Lang «sand-orm» snappet byttedyr fra hulen sin for 20 millioner år siden

Kanskje lignet den på bobbit-ormen, som finnes i dag.

Publisert

Forskere i Taiwan fant merkelige spor i eldgammel havbunn.

Det viser seg at de forsteinede sporene var noen slags tuneller. Og for 20 millioner år siden var de bebodd av fryktinngytende ormer på havbunnen.

Forskerne undersøkte over 300 fossile spor etter ormene. Disse ble funnet i et område ved kysten av Taiwan.

Ormene hadde for lengst råtnet bort. Men hulene deres forteller fremdeles ett og annet om hvordan disse skapningene levde.

Dro byttet ned i hulen

Forskerne fant ut at ormen måtte ha fylt hele hulen med kroppen sin, hvis ikke hadde tunellen falt sammen. Det betyr at ormen var rundt to meter lang, og to til tre centimeter bred.

Hulen gikk ned i havbunnen og var formet som en L.

Det var trolig bare hodet til ormen som stakk opp. Slik lå den og ventet på at en uheldig fisk skulle svømme forbi. Da kunne ormen rykke til, snappe den med kjevene, holde den fast og dra den ned i hulen sin.

Slik ser kan ormen ha sett ut og jaktet.

I toppen av tunnelene så forskerne at det var mønstre som kan minne om mønstret i en fjær.

Dette er trolig spor etter byttedyr som kjempet for livet etter å ha blitt dratt ned i havbunnen av ormen, mener forskerne. Det fikk tunnelen til å rase sammen i toppen.

Den øvre delen av tunnel var rikt på jern. Dette tolkes som at ormen skilte ut slim som var nyttig for å bygge opp toppen av hulen igjen etter raset.

Deretter var ormen klar for å angripe på ny.

Her ser vi en tunnel laget av den forhistoriske ormen.
Bildet viser toppen av en hule.

Likhet med bobbit-ormen

Ormen lignet kanskje på bobbit-ormen, som fortsatt finnes i dag. Bobbit-ormen ligger og lurer nede i havbunnen. Også den kan bli over to meter. Når den er på jakt, stikker den bare hodet opp. Den har ikke øyne, men følehorn ut fra hodet.

Bobbit-ormen.

Når en fisk kommer nær nok, griper bobbit-ormen fisken fast med sterke kjever. Kjevene er så skarpe at det noen ganger kan dele fisken i to. Deretter drar ormen fisken ned i sanden.

Men ikke vær redd, bobbitene lever bare i tropiske strøk og ses sjelden.

Vi vet ikke om ormen som levde for 20 millioner år siden er forfaderen til dagens bobbit-ormer. Men de ser ut til å ha jaktet på samme vis.

Rovdyr eller ikke

Ikke alle er overbevist om at den forhistoriske ormen må ha vært et rovdyr.

Terrence Gosliner, som er ekspert på virvelløse dyr, dyr uten ryggrad, sier til nettstedet Wired at ormen kan ha vært vegetarianer. Mønsteret i toppen av hulen kan ha blitt laget bare ved at ormen dukket hodet opp og ned, mener han.

Ludvig Löwemark, som har vært med på studien, mener at fjærmønsteret strekker seg ganske langt ned i hulen og at det tyder på kamp mellom byttedyr og ormen.

Powered by Labrador CMS