Delfinbæsj holder korallrevene i live
Takket være 300 kilo delfinbæsj om dagen, kan korallrevet leve videre.
Delfiner er blant de mest spennende dyrene på jorda. De er kjempesmarte, sosiale, kan hjelpe mennesker og har sin egen lyd de lager som andre delfiner kjenner igjen.
Som om det ikke var god nok grunn til at vi må verne om delfinene, så mener forskere at delfinbæsj holder korallrev i live.
I Indiahavet, ved Maldivene og Chagosøyene, hjelper delfiner ved å bæsje i laguner der det ikke er så dypt vann, ifølge Euronews.
Avføringen deres inneholder nemlig næringsstoffer korallene trenger.
Spinner-delfinen
Forskerne som har undersøkt dette, som jobber ved Zoological Society London, mener det er bæsjen til Spinner-delfinen som hjelper korallene.
Spinner-delfinen blir omtrent to meter lang. De har lys mage og mørkere rygger. Delfinene foretrekker å bo i verdens varme hav, sånn som i Indiahavet, ifølge Euronews, som skrev om studien først.
Atoller
Spinner-delfinene liker seg godt i de grunne lagunene ved korallrev. Dette er det som kalles en atoll. Da har korallene vokst i en ring eller hestesko rundt det grunne vannet.
Delfinene pleide å svømme inn i dette grunne «bassenget» og slappe av der halve dagen omtrent. Mens de var der, kunne en gruppe delfiner produsere omtrent 288 kilo bæsj, ifølge forskerne.
Denne bæsjen er full av nitrogen – akkurat det korallrevene trenger for å leve.
– Korallrev står overfor en stor trussel over hele verden, sånn som klimaendringene og at mange arter dør ut, men denne forskningen viser oss at de har en god venn, nemlig spinner-delfinen, sier Tom Letessier, som er en av forskerne som har undersøkt disse delfinene.
Det er ikke lett å være korall
Korallrevene er truet. Vannet de lever i holder på å bli for varmt for dem. Da mister korallene alle algene sine, som gjør at de blir helt hvite og bleke, ifølge Store Norske Leksikon. Algene er viktige fordi de lager maten til korallene.
Korallene mister algene sine oftere nå, siden klimaendringene har gjort vannet varmere.
Nå jobber noen forskere med å endre på korallene som bor i havet. De prøver å få korallene til å utvikle seg fortere sånn at de kan overleve i varmt vann, skriver NTB.