Nesehai eller plastlekehai?
En nesehai ble oppdaget i Middelhavet i fjor, men var det en ekte hai?
Det finnes over 500 haiarter i verden. Noen arter er sjeldnere enn andre. En av dem er nesehaien.
– Nesehaien er en fascinerende skapning, sier Fredrik Myhre til ung.forskning.no.
Han er marinbiolog og leder for havteamet i WWF Verdens naturfond.
Den første i Middelhavet?
Nesehaien har et spesielt utseende med lang og ganske kraftig snute, forklarer Myhre. Den har et merkelig bitt som gjør at den kan skyve kjevene langt fram og ut når den skal fange mat.
I fjor publiserte noen forskere en artikkel i det vitenskapelige tidsskriftet Mediterranean Marine Science. Forskerne skrev at de hadde funnet den første nesehaien i Middelhavet. De viste også et bilde av den.
Artikkelen fikk mye kritikk. Marinbiologer og haieksperter fra hele verden lurte på om nesehaien var en ekte hai eller bare en plastleke.
Skylt opp på strand i Hellas
Det var i mai 2022 at forskerne publiserte artikkelen, som handlet om nye oppdagelser av sjeldne sjødyr og -skapninger i Middelhavet. Nesehaien skal ha blitt skylt opp død på en strand i Hellas.
Nesehaier holder til i farvannene ved Portugal, India og Japan. Flere klødde seg derfor i hodet og lurte på hvordan en nesehai plutselig ble funnet i Hellas. Nesehaier lever også på dypt hav og er derfor sjeldne å se.
Sjelden hai som lever på dypt hav
– Nesehaien er typisk en hai som finnes på større dybder enn det mennesker kan dykke ned til. Som regel finnes de på dyp mellom 270 og 960 meter, men de kan også komme grunnere enn 100 meter en sjelden gang, sier Myhre.
Siden nesehaiene er så sjeldne, sier Myhre at det er utrolig mye forskere ennå ikke vet om dem.
Nesehaier blir som regel ikke mer enn fire meter lange, men det har blitt funnet noen på fem og en halv meter, forteller han. Man vet ikke hvordan nesehaier formerer seg. De blir antakelig minst 60 år gamle.
I 2007 ble det fanget en levende nesehai i havet utenfor Tokyo i Japan. Den ble fraktet til et akvarium, men overlevde bare så vidt en uke i fangenskap.
Nesehai eller plastlekehai?
Forskerne som mente det var funnet en nesehai i Middelhavet, hadde ikke sett den med egne øyne. Ifølge nettstedet Gizmodo skal forskerne ha fått tilsendt bildet av skapningen. Dette har
fått folk til å reagere og lure på om haien i det hele tatt var ekte.
I november 2022 kom det en ny artikkel i Mediterranean Marine Science. Denne var skrevet av noen uavhengige fiskeforskere. De listet opp ti grunner til at de var usikre på at nesehaien var ekte. Argumentene deres gikk på haiens kjeveform, stivheten til haifinnene og at den hadde feil antall gjeller. Forskerne bak artikkelen kom raskt med et motsvar, der de forsikret om at det var en ekte nesehai.
– Hadde vært en sensasjon
I mars i år publiserte marinbiolog og haiforsker David Shifferman to innlegg på Twitter. Her fastslår han at nesehaien i Middelhavet ikke er en ekte hai. Han deler nemlig en eBay-lenke til en plastleke, som er formet som en nesehai. Funnet i Middelhavet var altså ikke så stort som man først hadde håpet på.
– Om det faktisk hadde vært en ekte nesehai som ble funnet i Middelhavet, hadde det vært en sensasjon. Det er fordi denne arten aldri har vært registrert i dette havområdet tidligere, sier Myhre.
Også forskere kan gjøre feil
Folks https://t.co/ViIsSoEn3t pic.twitter.com/N7fM0OooIP
— Dr. David Shiffman (@WhySharksMatter) March 15, 2023
– Burde være enkelt å oppdage
Shiffermans Twitter-innlegg betyr slutten på et dyphavsdrama som har holdt på i nesten ett år. Men visste forskerne at nesehaien i Middelhavet bare var en leke da de publiserte artikkelen?
– Det er vanskelig å si om forskerne trodde det var en leke eller ikke, men det burde være en enkel sak å oppdage det hvis forskerne faktisk hadde håndtert «haien» selv, sier Myhre.
Han mener at forskere som skal publisere artikler, bør være mer sikre på det de har funnet.
– Denne type feil skal ikke kunne skje og er jo med på å gi svært uriktig kunnskap om selve arten, men også havområdet feilen ble gjort i. Er det en ting vi trenger, så er det mer og riktig kunnskap om haiene, slik at vi kan bruke den kunnskapen til å redde alle de truede artene og dermed også havets helse, sier han.
Både beskrivelsen av funnet av nesehaien i Middelhavet og bildet av den har blitt fjernet fra forskernes artikkel.
Du kan hjelpe forskere med å få mer kunnskap om havet
Så hva kan vi lære av forskernes feil? Det er lurt å være kildekritisk og tenke over hvor eller fra hvem vi får informasjon fra. Det er også lurt å høre med andre hvis du er usikker på om noe er sant eller usant.
Men hva gjør du hvis du selv oppdager en hai eller noe annet interessant i havet?
– Hvis du kommer over noe spennende dyreliv liggende på stranden eller flytende i overflaten, så kan du være med på å hjelpe havforskerne våre med å få mer kunnskap om havet, sier Myhre.
Marinbiologen forklarer at du kan gå inn på nettsiden kalt dugnadforhavet.no og registrere funnet ditt.
– Dette er en flott nettside drevet av Havforskningsinstituttet i Bergen, som samler inn opplysninger om hva folk der ute skulle finne av kule og rare ting i havet, sier han.