En gang levde kjempepandaer i Europa
I dag finnes det bare én art av kjempepanda i hele verden. Men slik var det ikke før.
Kjempepandaen er et merkelig dyr. Den er et rovpattedyr, i slekt med andre bjørner. Men pandaen går ikke på jakt. Den lever nesten bare av bambus.
I dag finnes pandaen bare i Asia: i Kina, Vietnam og Myanmar.
Men slik har det ikke alltid vært. For lenge, lenge siden levde det flere pandaarter, også i Europa. En av dem var Agriarctos nikolovi.
Bare to tenner
Egentlig ble pandaen A. nikolovi funnet for over 40 år siden. Forskeren som fant fossilet, skjønte bare ikke hvilket dyr det kunne ha stammet fra.
Det er ikke så rart. For fossilet bestod bare av to tenner! De ble funnet i Bulgaria på slutten av 1970-tallet.
Siden forskeren ikke visste hva slags dyr tennene hadde tilhørt, ble de liggende på lageret til Bulgarias naturhistoriske museum i årevis.
Helt til forskerne Qigao Jiangzuo og Nikolai Spassov fisket dem fram igjen.
Seks millioner år gammel
Siden 1970-tallet har forskere fått mer kunnskap om utdødde pandaer. Så da Jiangzuo og Spassov undersøkte tennene på nytt, var de ikke i tvil:
Dette var panda-tenner.
De tilhørte en utdødd kjempepanda som levde i Europa for rundt seks millioner år siden. Størrelsen på tennene viser at dyret må ha vært omtrent like stort som pandaen som lever i dag.
Forskerne tror den utdødde pandaen også levde av planter. Men de tror ikke den kan ha spist bare bambus. Den levde nok av mykere planter i en sumpaktig skog, mener Jiangzuo og Spassov.
Tørke
Men hvor ble det av den europeiske pandaen?
Ingen vet.
Kanskje skjedde det endringer i klimaet, som gjorde det vanskeligere for A. nikolovi å overleve?
Vi vet i hvert fall at hele Middelhavet tørket inn omtrent på samme tid som pandaen levde i Europa. Det kan ha forandret de fuktige skogene.