Denne og ni andre gullfisker gikk gjennom ganske kompliserte tester.

Hvordan vet gullfisk hvor langt de skal svømme?

Forskerne gjorde gullfiskene skikkelig forvirret.

Har du noen gang lurt på hvordan det er å være fisk? Det er nok umulig å sette seg inn i. Ekstra vanskelig er det fordi fiskene ligner så lite på oss. De har for eksempel ikke ansiktsuttrykk som vi kan forstå. De blunker jo ikke engang!

Samtidig klarer fiskene stadig å vise at de har flere evner enn vi tror. Det er for eksempel for lengst motbevist at gullfiskene har bare tre sekunders hukommelse.

Og du husker kanskje fisken som ung.forskning.no skrev om tidligere i år - som måtte løse matteoppgaver for å få en belønning?

Hvordan finner fisk egentlig veien?

Ofte er det forskere som hjelper oss å forstå mer om fisk. Nå har forskere fra University of Oxford testet ut hvor gode fiskene er til å forstå om noe er nærme eller langt unna.

Det handler på en måte om fiskenes innebygde GPS. Forskere har lenge visst at fisk kan orientere seg, altså finne veien eller forstå hvor de er. Men hvordan de gjør det har de vært mer usikre på.

Adelaide Sibeaux ledet studien. Hun og kollegene trente opp ni gullfisker til å svømme fra den ene enden til den andre i et veldig smalt akvarium.

Langs sidene på akvariet var det klistret på et mønster som bestod av stående striper. Mønsteret var det samme hele veien gjennom akvariet.

Vink betød «snu»

Fiskene skulle svømme en bestemt avstand hver gang: 70 centimeter. Når de hadde svømt de 70 centimeterne, gjorde forskerne et vink. Fiskene ble trent opp til å forstå at dette vinket betød at de skulle snu og svømme tilbake til start.

Så ville forskerne finne ut om fiskene svømte riktig avstand uten at de vinket. Åtte av ni klarte det bra.

Så begynte de å bytte ut mønsterne langs sidene. De stående stripene ble smalere og dobbelt så mange. Da svømte fiskene en del kortere. De trodde at de svømte lenger enn de faktisk gjorde, tror forskerne.

Da forskerne byttet til liggende striper, ble de forvirret. Alle svømte ulik avstand og det virket plutselig helt tilfeldig.

Tror avstand mellom striper eller ruter er avgjørende

Forskerne prøvde også med et sjakkbrettmønster. Her var det like langt fra en rute til den neste som det var mellom linjene i den første testen.

Fiskene svømte like langt som i den første testen når de fikk sjakkbrett-bakgrunn. Det kan tyde på at det er lengden mellom striper eller ruter som hjalp dem.

Colin Lever er professor ved University of Durham. Han kommenterer The Guardians artikkel om den nye studien, og synes den er viktig og bidrar med ny kunnskap.

Han sier at selv om vi vet at fisk bruker mønster til å bedømme avstand og retning, så vet vi ikke så mye om hvordan de gjør det. Denne studien hjelper oss å forstå mer, syns han.

Fiskebil

Gullfisk har vist seg å ikke bare kunne bedømme avstand og retning i sitt eget akvarium.

Tidligere i år kom israelske forskere med en studie der de fikk gullfisker til å kjøre en spesiell bil mot belønning. Og under kan du se videobevis.

Kilder:

Powered by Labrador CMS