Hvert år biter den indiske kobraen (Naja naja) millioner av mennesker i selvforsvar. Men det er ikke sikkert den har utviklet giften for å forsvare seg

Hvorfor har slanger gift?

Mange slanger har farlig gift. Men er den mest til selvforsvar, eller mest for å overmanne bytter?

Slanger er ikke til å spøke med. Rundt 700 ulike slange-arter i verden har hoggtenner som kan sprøyte ut gift. Dersom slangen føler seg truet, hugger den til.

Det er faktisk rundt 100 000 mennesker i verden som dør av slangebitt hvert år.

Men hvorfor har slangene gift?

I dag bruker de giften både til å lamme byttene sine og til å forsvare seg med. Men utviklet de giften først og fremst til jakt, eller til forsvar?

Det er jammen ikke lett å finne ut av. Likevel kan det være mulig å få et hint om hva som er svaret. Nylig kom nemlig den britiske studenten Harry Ward-Smith på en smart måte å undersøke saken på.

Hvor fort gjør det vondt?

Ward-Smith tenkte:

Hvis slangene utviklet giften først og fremst for å forsvare seg, bør det være slik at slangebittet gjør vondt med én gang.

For det hjelper jo ikke med gift, hvis den først begynner å virke ti minutter etterpå.

Hvis bittet derimot gjør vondt med én gang – slik vepsestikk gjør – vil angriperen bli skremt. Da kan slangen komme seg unna.

Så – gjør det vondt så snart slangen har bitt deg?

Det går det jo an å finne ut av, tenkte Ward-Smith. Han fikk med seg noen slangeforskere, for å gjøre en undersøkelse.

600 slangebitt

Ward-Smith sendte ut et spørreskjema til folk som ofte treffer slanger, som dyrepassere, slangeforskere og forskere som jobber i naturen der det er mye slanger. Mange av dem har nemlig opplevd å bli bitt.

På denne måten fikk Ward-Smith beskrivelser av nesten 600 slangebitt, fra mennesker over hele verden.

De viste til sammen noe spennende.

Bare noen få gjorde vondt straks

Over halvparten av de som var blitt bitt, svarte at det ikke gjorde særlig vondt med det samme. Under to av ti bitt gjorde skikkelig vondt før det var gått fem minutter.

Det betyr at giften kan brukes til lamme eller drepe et lite dyr som slangen jakter på. Men giften til de fleste slanger ikke er særlig effektiv til å skremme bort angripere.

Det tyder på at giften til slangene egentlig ikke ble utviklet til selvforsvar, tror Ward-Smith og forskerne som hjalp ham med å gjøre undersøkelsen.

Men vi kan ikke være sikre.

Det kan for eksempel være slik at ulike slanger har utviklet gift til forskjellig bruk. Det er for eksempel kjent at enkelte slanger har giftstoffer som lager smerte.

Vi vet faktisk veldig lite om hvordan slangene bruker gift til selvforsvar, skriver forskerne.

Kilder:

  • Harry Ward-Smith er student ved Bangor University i Wales i Storbritannia.
  • Han og forskere ved universitetet har skrevet en artikkel om undersøkelsen, som nå er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Toxins.
  • Bangor Universit har skrevet om undersøkelsen i en pressemelding.
Powered by Labrador CMS