Duer og kunstig intelligens lærer på samme måte
Nå er vi et skritt nærmere målet om å lage intelligens på menneskers nivå, mener norsk forsker.
Se for deg at du skal være med på en test. Du får opp forskjellige streker og ringer på en skjerm. Noen streker er tykke, noen er tynne, andre er bøyd. Noen ringer er runde, andre er delt opp i stykker.
Så skal du plassere strekene og ringene i riktig gruppe.
Du får to valg. Trykker du på knappen til høyre, så legger du streken i den ene kategorien. Om du velger venstre-knappen, har du valgt den andre kategorien.
Om du klarer riktig kategori, får du en godbit. Velger du feil, får du ingenting.
Vi mennesker vil med en gang prøve å lage regler. Vi vil lete etter et system. Skal de rette strekene alltid til høyre? Hører brede streker til i kategorien til venstre?
24 duer fikk denne oppgaven av amerikanske forskere. Og de klarte den bra.
Duene lærte av egne feil
Duene prøvde og feilet. Og gjennom prøving og feiling ble de stadig bedre på å gjøre de riktige valgene. I en av oppgavene klarte noen av duene å få nesten alt riktig.
Fuglene brukte det som kalles assosiativ læring. Det er å koble to ting sammen med hverandre. For eksempel når vi lærer at ild henger sammen med varme.
Denne type læring er sett på som ganske primitiv. Men duene brukte den, sammen med å korrigere feilene sine, til å gjøre ganske kompliserte oppgaver.
Så ga forskerne samme oppgaver til et program med kunstig intelligens.
Gjorde som duene
Den kunstige intelligensen brukte samme metode: å koble de riktige tingene sammen og korrigere feilene sine.
– Denne studien forteller at kunstig intelligens er inne på noe, sier Morten Goodwin. Han er professor i KI ved Universitetet i Agder.
Det store håpet for alle som jobber med og utvikler KI, er å lage intelligens lik den mennesker har, ifølge Goodwin. Men i dag er ChatGPT langt unna.
ChatGPT kan spytte ut lange tekster. Den har tilgang til enorme mengder bøker og artikler. Men når ChatGPT skriver tekst selv, gjetter den.
Det er på samme måte som når vi skriver en SMS, ifølge Goodwin. Hvis vi skriver «Bestemor liker» så får vi autoforslag om «kaffe», ikke om «Kamelen». For det er mer sannsynlig at bestemor liker kaffe enn rapmusikk.
Kunstig intelligens og duer lærer likt
Kunstig intelligens lærer språk slik barn gjør.
– Vi snakker til barn, så etterligner de oss. De lærer hva som hører sammen og prøver seg fram. Men når vi voksne skal lære et nytt språk, lærer vi først reglene for språket, sier Goodwin.
Han mener det er gode nyheter at kunstig intelligens lærer på samme måte som duene.
– Denne studien viser at KI lærer på samme måten som det som finnes ute i naturen. Det er et steg nærmere naturlig intelligens, selv om det foreløpig er på nivå med de tidlige menneskene som levde for hundre tusenvis av år siden, sier Goodwin.
Mennesker ville ha gitt opp, sier forskerne bak studien.
Vi klarer oss dårlig uten regler
Vi mennesker ville prøvd å finne ut reglene bak oppgaven.
– Men i disse oppgavene var det ingen regler som kunne ha hjulpet oss til å plassere strekene riktig. Da blir vi mennesker frustrerte og gir opp, sa forskeren bak studien, Brandon Turner fra Ohio State University i USA.
– Duer prøver ikke å lage regler. De bare prøver, feiler og kobler sammen til de til slutt forstår hva som passer hvor. I noen oppgaver gjør de det bedre enn mennesker.
Brandon Turner sier at det er rart at vi ser ned på duers intelligens, mens vi er stolte av oss selv for å ha laget kunstig intelligens.
Men duer er smarte. Det viser andre studier. Duer kan huske ansikter, finne riktig vei i vanskelige omgivelser og gjøre matteoppgaver.