Kommer KI til å ta over verden?
Kommer KI til å ta over verden?

Hvorfor mener noen at kunstig intelligens er farlig?

SPØR EN FORSKER: Kunstig intelligens kan bli smartere enn oss, men er det noe å være redd for?

Du har kanskje fått med deg nyheter om kunstig intelligens (KI) i det siste?

Eller kanskje du fikk en ny KI-robot som venn på Snapchat?

Flere eksperter sier at utviklingen er ute av kontroll og at vi må ta en pause.

Men hva er ekspertene egentlig redde for?

Usant innhold

– Det er kanskje to ting som man er bekymret for, og det er de praktiske og futuristiske utfordringene, sier Kai Olav Ellefsen til ung.forskning.no.

Han er professor ved Universitetet i Oslo og har forsket mye på kunstig intelligens.

Med praktiske utfordringer mener han KI-roboter som lager noe nytt, som for eksempel ChatGPT.

– Disse kan lage usant innhold, propaganda, overtale noen og oversvømme internett med innhold som ingen vet om er sant eller ikke.

Ellefsen nevner også svindelforsøk med KI-roboter som prøver å ringe deg, og etterligner stemmen til noen du kjenner.

Kai Olav Ellefsen er professor ved Universitetet i Oslo.
Kai Olav Ellefsen er professor ved Universitetet i Oslo.

En trussel mot menneskeheten

De futuristiske problemene er problemer forskere ser for seg kan dukke opp i fremtiden. Her er det snakk om alt fra at KI skal ta over verden til at de skal oversømme oss med feilinformasjon.

Med teknologien som finnes i dag, kommer ikke dette til å skje, men forskere vet ikke hvor intelligente KI kommer til å bli i fremtiden.

– Det er disse futuristiske utfordringene som truer menneskeheten, men det er en uenighet blant forskere om dette er noe å bekymre seg for.

Det finnes et kjent tankeeksperiment som er laget for å vise at selv maskiner med veldig enkle instruksjoner kan være vanskelig å forutse.

Se for deg et KI-system som har fått i oppgave å lage binders og den får beskjed om å lage så mange binders som overhodet mulig. KI-en lager en fabrikk og roboter, men for å lage mest mulig binders må den kvitte seg med alle mennesker for å slippe å konkurrere med dem om ressurser og oppfylle målet om å lage flest mulig binders.

– Dette er kanskje ekstremt og urealistisk, men ment som et eksempel på at oppdrag vi gir til veldig intelligente og kraftfulle KI-systemer kan misforstås og få konsekvenser vi ikke hadde sett for oss.

ChatGPT har blitt populært i det siste, men kan ikke stoles på.
ChatGPT har blitt populært i det siste, men kan ikke stoles på.

Er KI smartere enn oss?

– Kan vi lage noe som er smartere enn oss selv?

– Noen KI-er er smartere enn oss på noen områder, og her skiller vi mellom spesifikk og generell intelligens.

Spesifikk intelligens er når en KI er designet for å gjøre en bestemt ting. Som å være best i sjakk eller sette sammen bildeler til en ferdig bil på en fabrikk.

– Når det kommer til spesifikk intelligens så er KI på mange områder bedre enn oss. Hvis den er designet for å finne raskeste vei på et kart, så gjør den dette raskere og bedre enn de fleste mennesker.

Automatiserte roboter som setter sammen en bil.
Automatiserte roboter som setter sammen en bil.

– Men alle de tingene vi mennesker gjør i hverdagen vår klarer ikke KI-maskinene like godt. Dette går under den generelle intelligensen.

– KI-systemer er nesten aldri er flinke til mer enn én ting: Er en maskin god til å spille sjakk, kan den trolig ingenting om å spille andre, enklere spill – eller andre ting som vi mennesker tar det for gitt å kunne.

Tidligere i år skrev en rekke eksperter under på et åpent brev der de ba om en pause i utviklingen av kunstig intelligens. Det skrev blant annet tek.no om.

– Hvorfor mener de vi bør sette utviklingen på pause?

– De mener vi trenger å utvikle regulering og verktøy for å forstå den kunstige intelligensen før vi lager kraftigere metoder. Men det de sa ikke noe særlig om, er hva man i praksis kan få til i denne 6-måneders pausen som er foreslått.

– Men det er dette med å regulere KI og skape lover om bruken av KI. EU driver jo nå og lager lover om KI.

En av personene som skrev under brevet om å sette utviklingen av KI på pause var Elon Musk.
En av personene som skrev under brevet om å sette utviklingen av KI på pause var Elon Musk.

– Hva er det verste som kan skje? At KI tar over verden?

– Ja, men vi er langt unna det. Og det er veldig omdiskutert om det er mulig.

– Men i dag er det det verste som kan skje kanskje at store mengder KI-generert feilinformasjon skaper konflikter i samfunnet og påvirker politiske valg .

– Blir KI brukt i krigen i Ukraina nå?

– Ja, det vil jeg tro. Det finns propagandafabrikker som lager feilinformasjon. Sånt kan lages kjappere med KI og KI kan finne hvem som er mest mottakelig for feilinformasjon.

I det siste har KI fått mye negativ oppmerksomhet. Men KI kan også brukes til for eksempel medisinsk behandling og andre ting som kan gjøre livet enklere og bedre.

– Vi på gruppe for robotikk og intelligente systemer (ROBIN) jobber jobber med et prosjekt der vi ser på om KI-roboter kan hjelpe eldre som bor hjemme.

– KI kan hjelpe til der det tas beslutninger, og hjelpe til med å effektivisere. Alt fra å redusere utslipp på fly til selvkjørende biler.

Powered by Labrador CMS