Kommer KI til å ta over verden?

Hvorfor mener noen at kunstig intelligens er farlig?

SPØR EN FORSKER: Kunstig intelligens kan bli smartere enn oss, men er det noe å være redd for?

Du har kanskje fått med deg nyheter om kunstig intelligens (KI) i det siste?

Eller kanskje du fikk en ny KI-robot som venn på Snapchat?

Flere eksperter sier at utviklingen er ute av kontroll og at vi må ta en pause.

Men hva er ekspertene egentlig redde for?

Usant innhold

– Det er kanskje to ting som man er bekymret for, og det er de praktiske og futuristiske utfordringene, sier Kai Olav Ellefsen til ung.forskning.no.

Han er professor ved Universitetet i Oslo og har forsket mye på kunstig intelligens.

Med praktiske utfordringer mener han KI-roboter som lager noe nytt, som for eksempel ChatGPT.

– Disse kan lage usant innhold, propaganda, overtale noen og oversvømme internett med innhold som ingen vet om er sant eller ikke.

Ellefsen nevner også svindelforsøk med KI-roboter som prøver å ringe deg, og etterligner stemmen til noen du kjenner.

Kai Olav Ellefsen er professor ved Universitetet i Oslo.

En trussel mot menneskeheten

De futuristiske problemene er problemer forskere ser for seg kan dukke opp i fremtiden. Her er det snakk om alt fra at KI skal ta over verden til at de skal oversømme oss med feilinformasjon.

Med teknologien som finnes i dag, kommer ikke dette til å skje, men forskere vet ikke hvor intelligente KI kommer til å bli i fremtiden.

– Det er disse futuristiske utfordringene som truer menneskeheten, men det er en uenighet blant forskere om dette er noe å bekymre seg for.

Det finnes et kjent tankeeksperiment som er laget for å vise at selv maskiner med veldig enkle instruksjoner kan være vanskelig å forutse.

Se for deg et KI-system som har fått i oppgave å lage binders og den får beskjed om å lage så mange binders som overhodet mulig. KI-en lager en fabrikk og roboter, men for å lage mest mulig binders må den kvitte seg med alle mennesker for å slippe å konkurrere med dem om ressurser og oppfylle målet om å lage flest mulig binders.

– Dette er kanskje ekstremt og urealistisk, men ment som et eksempel på at oppdrag vi gir til veldig intelligente og kraftfulle KI-systemer kan misforstås og få konsekvenser vi ikke hadde sett for oss.

ChatGPT har blitt populært i det siste, men kan ikke stoles på.

Er KI smartere enn oss?

– Kan vi lage noe som er smartere enn oss selv?

– Noen KI-er er smartere enn oss på noen områder, og her skiller vi mellom spesifikk og generell intelligens.

Spesifikk intelligens er når en KI er designet for å gjøre en bestemt ting. Som å være best i sjakk eller sette sammen bildeler til en ferdig bil på en fabrikk.

– Når det kommer til spesifikk intelligens så er KI på mange områder bedre enn oss. Hvis den er designet for å finne raskeste vei på et kart, så gjør den dette raskere og bedre enn de fleste mennesker.

Automatiserte roboter som setter sammen en bil.

– Men alle de tingene vi mennesker gjør i hverdagen vår klarer ikke KI-maskinene like godt. Dette går under den generelle intelligensen.

– KI-systemer er nesten aldri er flinke til mer enn én ting: Er en maskin god til å spille sjakk, kan den trolig ingenting om å spille andre, enklere spill – eller andre ting som vi mennesker tar det for gitt å kunne.

Tidligere i år skrev en rekke eksperter under på et åpent brev der de ba om en pause i utviklingen av kunstig intelligens. Det skrev blant annet tek.no om.

– Hvorfor mener de vi bør sette utviklingen på pause?

– De mener vi trenger å utvikle regulering og verktøy for å forstå den kunstige intelligensen før vi lager kraftigere metoder. Men det de sa ikke noe særlig om, er hva man i praksis kan få til i denne 6-måneders pausen som er foreslått.

– Men det er dette med å regulere KI og skape lover om bruken av KI. EU driver jo nå og lager lover om KI.

En av personene som skrev under brevet om å sette utviklingen av KI på pause var Elon Musk.

– Hva er det verste som kan skje? At KI tar over verden?

– Ja, men vi er langt unna det. Og det er veldig omdiskutert om det er mulig.

– Men i dag er det det verste som kan skje kanskje at store mengder KI-generert feilinformasjon skaper konflikter i samfunnet og påvirker politiske valg .

– Blir KI brukt i krigen i Ukraina nå?

– Ja, det vil jeg tro. Det finns propagandafabrikker som lager feilinformasjon. Sånt kan lages kjappere med KI og KI kan finne hvem som er mest mottakelig for feilinformasjon.

I det siste har KI fått mye negativ oppmerksomhet. Men KI kan også brukes til for eksempel medisinsk behandling og andre ting som kan gjøre livet enklere og bedre.

– Vi på gruppe for robotikk og intelligente systemer (ROBIN) jobber jobber med et prosjekt der vi ser på om KI-roboter kan hjelpe eldre som bor hjemme.

– KI kan hjelpe til der det tas beslutninger, og hjelpe til med å effektivisere. Alt fra å redusere utslipp på fly til selvkjørende biler.

Powered by Labrador CMS