UNDER MIKROSKOPET
Ser du hva dette er?
Dere kjenner det nok best som blått, både du og bamsen. Så hvorfor er det så hvitt i midten?
– Den er lysere inni enn jeg hadde trodd.
Forsker Siv Fagertun Remberg ser på bildet. Bildet er tatt i mikroskop, og det viser et oppskåret blåbær.
Forskeren blir først usikker på om det er vanlig blåbær. Det er uvanlig lyst i midten.
Blåbær som vokser i norsk natur, pleier å være mørkere inni.
Blåbæret i mikroskopet er et vanlig, vilt blåbær. Så hvorfor er det lyst i fargen?
– Jeg vil tro at dette bæret ikke er full-modent ennå. Farge-stoffene vil utvikle seg etter hvert og til slutt gjøre hele bæret blått, sier Remberg.
Lur blåfarge
Blåbærenes blåfarge har flere oppgaver. En av oppgavene er å friste noen til å spise blåbær.
Hvis bærene blir spist, blir frøene spredd. Og hvis frøene blir spredd, blir det flere blåbær flere steder.
For alle arter er det bra å spre seg på et stort område. Da er sjansen større for at de tåler forandringer i klimaet og miljøet.
Modning
Kan stedet der blåbæret har vokst, bestemme fargen inni?
Kanskje, mener Siv Fagertun Remberg.
Blåbæret under mikroskopet vårt er plukket her, på fjellet mellom Rjukan og Tuddal:
Været er med på å bestemme når blåbæret blir modent. Hvis det er mye regn og kulde når blåbæret vokser, går modningen sakte.
Kanskje blåbæret vårt har hatt det kaldt?
Blåbær kan dessuten være forskjellige, forteller Siv Fagertun Remberg. Vill-blåbær ulike steder i Norge kan ha ulike gener. Så kanskje ikke alle er like blå inni?
Forskerne kunne ha testet genene fra blåbæret vårt. Så kunne de sammenlignet det med genene fra blåbær andre steder i landet, som vokser sånn cirka like høyt til fjells.
– Da kan det nok hende at vi hadde funnet forskjeller, sier Remberg.