UNDER MIKROSKOPET

Ser du hva dette er?

Dere kjenner det nok best som blått, både du og bamsen. Så hvorfor er det så hvitt i midten?

Publisert

– Den er lysere inni enn jeg hadde trodd.

Forsker Siv Fagertun Remberg ser på bildet. Bildet er tatt i mikroskop, og det viser et oppskåret blåbær.

Forskeren blir først usikker på om det er vanlig blåbær. Det er uvanlig lyst i midten.

Siv Fagertun Remberg. (Foto Håkon Sparre, NMBU)
Siv Fagertun Remberg. (Foto Håkon Sparre, NMBU)

Blåbær som vokser i norsk natur, pleier å være mørkere inni.

Blåbæret i mikroskopet er et vanlig, vilt blåbær. Så hvorfor er det lyst i fargen?

– Jeg vil tro at dette bæret ikke er full-modent ennå. Farge-stoffene vil utvikle seg etter hvert og til slutt gjøre hele bæret blått, sier Remberg.

Lur blåfarge

Blåbærenes blåfarge har flere oppgaver. En av oppgavene er å friste noen til å spise blåbær.

Hvis bærene blir spist, blir frøene spredd. Og hvis frøene blir spredd, blir det flere blåbær flere steder.

For alle arter er det bra å spre seg på et stort område. Da er sjansen større for at de tåler forandringer i klimaet og miljøet.

Blåbærsaften er mørk, og det blir lett flekkete. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Blåbærsaften er mørk, og det blir lett flekkete. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Modning

Kan stedet der blåbæret har vokst, bestemme fargen inni?

Kanskje, mener Siv Fagertun Remberg.

Blåbæret under mikroskopet vårt er plukket her, på fjellet mellom Rjukan og Tuddal:

Før de ble plukket, sto blåbærene her, på fjellet mellom Rjukan og Tuddal. (Foto: Eivind Torgersen)
Før de ble plukket, sto blåbærene her, på fjellet mellom Rjukan og Tuddal. (Foto: Eivind Torgersen)

Været er med på å bestemme når blåbæret blir modent. Hvis det er mye regn og kulde når blåbæret vokser, går modningen sakte.

Kanskje blåbæret vårt har hatt det kaldt?

Blåbær kan dessuten være forskjellige, forteller Siv Fagertun Remberg. Vill-blåbær ulike steder i Norge kan ha ulike gener. Så kanskje ikke alle er like blå inni?

Forskerne kunne ha testet genene fra blåbæret vårt. Så kunne de sammenlignet det med genene fra blåbær andre steder i landet, som vokser sånn cirka like høyt til fjells.

– Da kan det nok hende at vi hadde funnet forskjeller, sier Remberg.

Under mikroskopet

Hverdagslige ting er nesten ikke til å kjenne igjen når du forstørrer dem i et mikroskop.

I denne artikkelserien zoomer vi inn på ting vi finner i skogen, på fjellet, i strandkanten eller i butikken.

Hjelpsomme forskere forteller hva det er vi ser. Under mikroskopet-serien viste vi først på forskning.no.