Her ser vi en snegle i gang med å fange fisk. Den stikker byttet sitt med snabelen, som er full av gift. Denne sneglen er en slektning av Conus Geographus, som er omtalt i artikkelen. Begge er like giftige og jakter på samme måte.

Den dødelige giften fra en snegle blir brukt til smertestillende medisin

Nede i Stillehavet jakter en snegle som kan drepe deg med giften sin. Men den kan også lindre smerter.

Conus Geographus er en type kjeglesnegle som lever i Stillehavet. Den er giftigst av alle kjeglesneglene, og flere mennesker har dødd av giften.

Før ble sneglen kalt sigarettsnegle. Det er fordi giften er så sterk at dersom folk ble stukket, hadde de akkurat tid nok til å røyke en siste sigarett før de døde.

Sneglen kan lure i et skjell på stranden

Om du er på en strand i syden og plukker skjell på stranden, kan du risikere å bli stukket om du tar opp et sneglehus fra Conus Geographus.

– Ikke plukk kjeglesnegleskall uansett hvor vakre de er. Det kan hende sneglene fremdeles er levende og da kan de stikke deg, sier Jussi Evertsen. Han er marinbiolog ved NTNU i Trondheim.

Slik ser skjellene til den giftige sneglen ut. Sneglen har fått navnet Conus Geographus, fordi mønsteret på skallet kan minne om kart.

Disse sneglene jakter på større byttedyr som fisk. Derfor har de kraft nok til å stikke gjennom huden din og forgifte deg.

Sneglen har en snabel, som fungerer som en harpun. Den skyter ut og stikker byttet sitt. Og i harpunen er det gift som den sprøyter inn i fisken den vil fange, ifølge Evertsen.

Farlig, men nyttig gift

- Denne giften, som heter conotoxin, blokkerer de kjemiske signalene mellom nervene i kroppen, forteller Evertsen. Giften vil altså lamme byttet og fisken vil ikke klare å bevege seg.

Giften Conotoxin består av 50 til 200 ulike typer giftige kjemiske stoffer. Og noen av disse stoffene kommer til nytte for svært syke mennesker.

- Forskere bruker giftstoffer fra kjeglesnegler til å lage smertestillende medisiner, forteller Evertsen.

Sneglegiften demper smertene, når andre medisiner ikke fungerer.

Se videoen av kjeglesneglen i vidoen fra National Geographic. Lyden er engelsk.

Powered by Labrador CMS