Hedda og Vilde går på Edvard Munchs videregående skole i Oslo. De sier de ikke føler skyld for at de kanskje har det bedre enn ungdommer andre steder i verden. Men de vil gjerne hjelpe gjennom OD. (Video: Karoline Spanthus Bjørnfeldt og Lasse Biørnstad)

Gir Operasjon Dagsverk ungdommer skyldfølelse?

Tusenvis av norske ungdommer er med på OD hvert år. En forsker har undersøkt om de føler skyld for at de bor i Norge og har det godt.

Publisert

– Vi deltar fordi vi mener at alle ungdommer skal ha det bra, uansett hvor de bor.

Det sa Hedda Laier Nybø da forskning.no intervjuet henne på OD-dagen. Hun var en av mange tusen ungdommer som var med på OD i år.

Ylva Frøjd har forsket på Operasjon Dagsverk. Hun har prøvd å finne ut flere ting, for eksempel: Gir OD-aksjonen ungdommer i Norge skyldfølelse?

Ylva Frøjd har forsket på Operasjons Dagsverk. (Foto: Siw Ellen Jakobsen)

Ja, det kan virke sånn, mener Ylva Frøjd.

Skal ikke gi skyldfølelse

Operasjon Dagsverk er en aksjon som holdes hvert år. De som arrangerer Operasjon Dagsverk, vil ikke at ungdommene skal delta fordi de føler dårlig samvittighet.

Men Ylva Frøjd har studert OD sine hefter og filmer til ungdom. Hun syns det ser ut som de kan gi ungdom skyldfølelse hvis de ikke deltar.

For eksempel står det overskrifter som «Drit i regnskogen!», «Hvem bryr seg?», «Det nytter ikke å sitte på ræva» på noen av OD-heftene.

Ungdommer som forskning.no intervjuet på OD-dagen, sa at de ikke følte skyld for at andre ungdommer har det verre enn dem.

Leo Holmertz Lien som går på Edvard Munchs videregående skole, sa dette:

– Det er så mye som er tilfeldig, så det er ikke noe jeg har gjort noe med. Det er utrolig trist at noen er i vanskelige situasjoner, men vi kan jo hjelpe de. Så lenge jeg gjør det jeg kan, så er det greit, da trenger jeg ikke å ha noe skyldfølelse. Det er ikke så mye jeg kan gjøre med det bortsett fra det jeg gjør nå da.

Denne teksten er basert på en forskning.no-artikkel av Siw Ellen Jakobsen og Karoline Spanthus Bjørnfeldt. Originalen kan du lese her.

Videoen er laget av Karoline Spanthus Bjørnfeldt og Lasse Biørnstad.

Powered by Labrador CMS