Solsystemet vårt har fått besøk utenfra
En komet fra et fremmed solsystem suser mellom planetene.
Universet er ufattelig stort. Selv om det inneholder fantasillioner av stjerner og planeter, er det likevel nesten helt tomt.
Solsystemet vårt, med sola og de åtte planetene, svever alene i ensomheten, langt, langt fra nærmeste nabo. Skulle vi reise med romskip til nærmeste stjerne, ville vi brukt hundre tusen år!
Derfor er det ekstra spesielt, når solsystemet vårt får besøk av noe fra et annet solsystem.
Forskerne har faktisk bare oppdaget en eneste slik gjest tidligere.
Men akkurat nå skjer det igjen!
Må komme utenfra
En komet fra et annet sted i universet har sust igjennom tomrommet, helt hit til oss.
Kometen har fått navnet 2I/Borisov, fordi den først ble oppdaget av en helt vanlig fyr med stjernekikkert som heter Gennady Borisov. Han visste ikke at det var snakk om en gjest fra utenfor solsystemet.
Men etter at Borisov meldte fra om kometen, begynte forskere å studere den. De brukte blant annet Romteleskopet Hubble for å ta bilder av kometen.
Forskerne målte kometens fart og i hvilken retning den gikk. Da ble det klart: Banen og farten til 2I/Borisov viser at den må ha sust inn fra verdensrommet utenfor vårt solsystem.
Kanskje kommer den fra et av nabo-solsystemene våre?
Bare et kort besøk
Foreløpig vet ingen hva 2I/Borisov er lagd av, men den oppfører seg veldig likt som våre egne kometer.
Nå prøver forskerne å finne ut så mye som mulig om den fremmede kometen. For alt de får vite om 2I/Borisov, kan fortelle noe om hvordan det er i fremmede solsystemer.
Men tiden er knapp. Kometen har nemlig ikke tenkt å bli hos oss. Den kommer snart til å sneie forbi sola, før den raser utover i verdensrommet igjen. Nå gjelder det å få tatt så mange bilder som mulig, før den forsvinner for alltid.