Hvis vi kunne se radiobølger med øynene, ville ringene kanskje sett slik ut.
Hvis vi kunne se radiobølger med øynene, ville ringene kanskje sett slik ut.

Hva i all verden er disse enorme ringene i rommet?

Ringene er mye større enn vår egen galakse. Men hva har skapt dem?

De kalles for Odd Radio Circles på engelsk. Det betyr rett og slett rare radiosirkler.

Og de er virkelig rare!

Det er ikke mulig å se dem med øynene, selv om du hadde hatt et kjempesterkt teleskop. Det er fordi ringene er lagd av radiobølger, som er usynlige for øynene våre.

Men det finnes egne teleskoper som kan oppfatte radiobølger. Så kan datamaskiner gjøre om bildene, slik at vi kan se ringene likevel.

Større enn Melkeveien

Den første rare radiosirkelen ble oppdaget i 2020. Og nå har forskerne brukt det aller beste radioteleskopet i verden for å få et enda bedre bilde av den.

De har funnet ut at sirkelen er en million lysår i diameter. Det betyr at den er hele 16 ganger større enn vår egen galakse, Melkeveien. Det ser ut som om den er lagd av flere ringer.

Til nå er det funnet omtrent fem rare radiosirkler i universet. Forskerne aner ennå ikke hva de er for noe. Men de har noen ideer.

Krasjende sorte hull?

Et par av sirklene som er funnet, ligger rundt galakser med kjempedigre sorte hull i midten. Kanskje er sirklene rester av stråling fra et voldsomt krasj mellom slike sorte hull?

Det er også mulig at ringene blir lagd av jetstrømmer av partikler som flommer ut fra midten av galaksen.

Eller det kan være noe helt annet og ukjent!

Bygger nytt teleskop

Skal vi finne ut hva rare radiosirkler er, trenger vi enda bedre bilder. Og det er det håp om å få.

Mange land har nemlig gått sammen om å lage et helt nytt radioteleskop, som kalles The Square Kilometre Array (SKA).

Det kommer til å ta flere år å bygge det. Men når det endelig er ferdig, blir dette radioteleskopet 50 ganger skarpere enn de vi har fra før.

Her ser du en av forskerne foran ASKAP radio telescope i Australia. Alle antennene i bakgrunnen er en del av teleskopet.
Her ser du en av forskerne foran ASKAP radio telescope i Australia. Alle antennene i bakgrunnen er en del av teleskopet.

Kilder:

  • Det er forskeren Ray P. Norris Western Sydney University og hans samarbeidspartnere som har gjort forskningen på rare radiosirkler.
  • Forskerne har skrevet om resultatene i en artikkel som nå er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
  • Forskningsinstitusjonen CSIRO Australia har også skrevet en pressemelding om forskningen.
  • Artikkel på forskning.no: Astronomer oppdaget «rare» sirkler på radiobilder fra rommetPowered by Labrador CMS