Her testes den lille, myke roboten langt under havet. Den svømmer fra en robotarm, som du kan se i bakgrunnen.

Denne lille, myke roboten svømmer flere tusen meter under havet

Men hvorfor er egentlig roboten myk?

Denne lille roboten er egentlig et robot-eksperiment. Kinesiske forskere ville se om det var mulig å bygge en robot som ikke bruker vanlige robotarmer eller elektriske motorer.

Roboten er laget for å teste ulike måter å utforske de dype avgrunnene i verdenshavene. Roboten ble testet helt nede i Marianergropen, det dypeste stedet på havbunnen som vi vet om.

Det er mer enn 10 000 meter under havoverflaten, altså er det lengre ned dit enn det er opp til toppen av Mount Everest, som er 8849 meter høyt.

Men hva vil det si at det er en myk robot? Som du ser på bildene, ligner den mer på noe levende enn en vanlig robot.

Gjør som en fisk

Den er laget av det gummiaktige materialet silikon. For å komme seg framover, bruker den ikke en propell, vannjet eller noen andre, vanlige måter for å bevege seg i vann.

Den svømmer i stedet med to myke finner. Disse finnene er koblet til elektriske muskler som trekker seg sammen når de får strøm. Dermed kan den bruke en ganske naturlig svømmebevegelse for å komme seg framover.

Myke roboter har mange fordeler sammenlignet med de vanlige, harde robotene. De kan komme seg fram på trange steder, og de er skånsomme mot mennesker den for eksempel skal jobbe sammen med, ifølge den nye studien om roboten.

Men den myke roboten har et annen stor fordel: Den tåler trykket så langt nede i havet.

Under kan du se roboten på over 3000 meters dyp

Dypt, dypt nede

Forskerne testet roboten langt nede i Marianergropen, men også på rundt 3200 meter i Sør-Kinahavet. Her lot de den svømme rundt fritt, og den viste seg å fungere godt.

Hvis du noen gang har dykket noen meter under havoverflaten, har du kanskje kjent at det trykker på inne i øret.

Vi er laget for å leve i trykket som omgir oss i atmosfæren rundt oss. Vi kjenner det ikke, fordi det er helt normalt, men det er et trykk som presser på oss hele tiden. Men under havet blir det større og større trykk fra alt vannet rundt deg, jo dypere du kommer.

Dette trykket kan kjennes inne i øret noen meter under vann, men på 3200 meter kan trykket ta livet av oss. Det er mange dyr som tåler dette trykket, og er tilpasset det.

Det samme er denne roboten, og elektronikken som styrer den er spredt gjennom kroppen på forskjellige steder, isteden for å være tett samlet på ett sted, som i en mobiltelefon. Dette gjør at alt trykket ikke ødelegger og presser sammen elektronikken inne i den myke roboten, ifølge forskerne.

Roboten er bygget for å vise at denne teknologien fungerer, men forskerne mener slike roboter kan brukes for å kanskje undersøke steder lang under vann, som er vanskelig å nå på andre måter.

Her testes roboten langt nede i Marianergropen, for å se om den fortsatt fungerer.

Referanse:

Li mfl: Self-powered soft robot in the Mariana Trench. Nature, 2021. DOI: 10.1038/s41586-020-03153-z. Sammendrag

Powered by Labrador CMS