Påskeegg og påskegodteri har ikke alltid vært påsketradisjon. Før i tiden var det mer blodpudding og salt sild som gjaldt.
Påskeegg og påskegodteri har ikke alltid vært påsketradisjon. Før i tiden var det mer blodpudding og salt sild som gjaldt.

Vi har ikke alltid hatt det så koselig i påsken

Det var tøft å feire påske før i tiden. I gamle dager handlet det om å lide mest mulig.

Publisert

I dag feirer vi påske med påskeegg fulle av snop og god mat. Men før i tiden var det tøft å feire påske.

Særlig tøft var det fra langfredag til påskedagen. Da skulle alle nordmenn bli minnet om Jesus som hang på korset.

Da skulle de lese Bibelen i mange timer uten å spise.

Skoene skulle de fylle med sand. Dem skulle de gå med til blodet rant.

Skulle minne om Jesu lidelse

I stedet for å kaste seg over påskeegget, skulle folk spise mat som minnet om Jesu lidelse.

Blodpudding skulle minne om korsfestelse og piskingen av Jesus.

Å spise salt sild skulle gjøre deg så tørst at du fikk en følelse av hvordan Jesus måtte ha hatt det, der han hang på korset.

Dette forteller Ann Kristin Moe. Hun har jobbet på Norsk Folkemuseum og har studert folketradisjoner.

Hun har funnet en del informasjon om norske påsketradisjoner, blant annet gjennom arkivet til Norsk etnografisk gransking.

Arkivet samler inn opplysninger om folks liv i gamle dager.

Da påsken ble gul

I dag pynter vi huset til påske. Vi pynter med gule påskekyllinger, harer og høner.

Dette er ganske nytt i Norge, mener Moe.

På slutten av 1800-tallet dukket det opp glansbilder og andre bilder av kyllinger og påskeharer i Norge.

Etter hvert har påsken blitt mer og mer gul. Og barn leter etter påskeegg.

Påskeegget mer naturlig enn haren

Men den spretne påskeharen dukket først opp mot slutten av 1800-tallet.

Påskeegget er en gammel tradisjon, men ble ikke vanlig i Norge før etter 1900. Det var samtidig med at vi holdt høns her i landet.

Påskeegget var nok et mer naturlig symbol for oss nordmenn enn påskeharen. Derfor har egget blitt vanligere i Norge, mener Moe.

Og det er jo i påsken at hønene får kyllinger.

Så kom appelsinen og påskekrimmen

Påsketradisjonene våre forandrer seg hele tiden. De siste årene har vi begynt å spise appelsin og se på påskekrim.

Men tradisjonen om å dra til fjells i påsken er ikke ny.

Ungdommer i gamle dager sprang opp på fjellet første påskedag. En gammel overtro var at sola spratt rundt av glede over at Jesus hadde stått opp fra de døde, forteller Moen.

Kilde:

Ut med lidelsen og inn med kosen, artikkel på forskning.no 2014