To nye verdensrekorder er satt på kort tid.

To nye verdens­rekorder for lyn

Et lyn på 768 kilometer er ny verdensrekord. Et annet lyn som syntes på himmelen i 17 sekunder er også ny rekord.

Det er Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) som holder orden meteorologiske verdensrekorder.

Begge de to nye lyn-rekordene ble satt i 2020. Men det tar lang tid før meteorologene i WMO har sjekket at alt stemmer. Før det er gjort, vil de ikke rapportere om nye rekorder.

I USA og Uruguay

Lynet på 768 kilometer ble målt over det sørlige USA. En satellitt gjorde målingen.

Distansen tilsvarer litt over avstanden fra Oslo til Mo i Rana.

Lynet som varte i hele 17 sekunder, var oppe på himmelen i grenseområdet mellom Uruguay og Argentina. Også her var det en satellitt som sto for målingen.

Kraftig tordenvær

Hele 100 ganger hvert eneste sekund lyner det et eller annet sted på jorda.

Likevel er det mye forskere ennå ikke vet om lyn. Derfor er det nyttig å få vite hvor lange lyn kan bli. Og hvor lenge de kan vare.

Begge de nye verdensrekord-lynene kom under kraftige uvær med mye lyn og torden.

Mye av det sørlige USA og området i Sør-Amerika som kalles Rio de la Plata er begge store sletteland. Begge er kjent for voldsomme tordenvær og ekstremt kraftige lyn.

Dette satellittbildet viser det 768 kilometer lange verdensrekord-lynet over USA. Legg merke til de to gule kryssene som påviser hvor lynet begynner og slutter.

Satellitter observerer lyn

Det er ikke så mange årene siden vi fikk satellitter som kan følge med på lyn. Før dette var det vanskelig å måle lyn på himmelen nøyaktig.

Selv om målingene nå skjer fryktelig raskt, så er WMO veldig nøye med å sjekke at alt stemmer før de utroper en ny verdensrekord. En gruppe med internasjonale eksperter må også godkjenne rekordene.

Klimaendringer er muligens årsaken til at det blir mer uvær og større lyn på himmelen. Men forskerne må følge mer med på lyn fra satellittene sine, før de kan si noe sikkert om dette.

Kilder

Powered by Labrador CMS