Vi jogger gjerne med armene bøyd. Gjør du det samme når du går, vil energibruken din kunne øke med 11 prosent. (Foto: Blazej Lyjak / Shutterstock / NTB scanpix)

Hvorfor går vi med armene rett ned, men løper med dem bøyd?

Vi sparer energi med gåarmene, men løpearmene er fortsatt et mysterium.

Går du deg en tur nå, vil armene dine mest sannsynlig henge rett ned. Begynner du å jogge, vil du nok bøye dem.

Hvorfor er det egentlig slik? Det har forskeren Andrew Yegian og kolleagaene hans fra Harvard University i USA prøvd å finne ut av.

På forhånd hadde de en hypotese om at det er mer effektivt å gå med rette armer og å løpe med bøyde armer.

De fikk bare halvveis rett.

Testet på tredemølle

Åtte studenter ble med på en undersøkelse. Noen av dem var maratonløpere, mens andre pleide å løpe et par ganger i uken.

De vekslet mellom å løpe og gå på en tredemølle, med armene rett ned eller bøyd.

Noen av dem hadde på seg oksygenmasker, slik at forskerne kunne måle oksygenopptaket.

Studentene hadde markører på skuldrene, håndleddene og albuene, slik at forskerne kunne følge armbevegelsene deres på dataskjermer.

Halvveis rett

Det var mest effektivt å gå med bøyde armer, viste undersøkelsen. Studentene måtte bruke mer energi når de gikk med bøyde armer. Der fikk forskerne rett i sin hypotese.

Men de tok feil i at det var mer effektivt å løpe med bøyde armer.

– Den mest overraskende vi fant ut at de brukte like mye energi om de løp med rette eller bøyde armer, sa han til den britiske avisa The Guardian.

Og det var vanskelig å løpe med rette armer, fortalte de åtte deltakerne. Derfor ble forskerne overrasket over at de ikke brukte mer energi når de løp sånn.

Bedre balanse?

Forskerne bak denne studien innrømmer at de ikke vet hvorfor løpere pleier å bøye armene, men Andrew Yegian er overbevist om at det må ha noen fordeler.

– Det kan være at bøyde armer hjelper til med å stabilisere hodet når du løper, sa han.

Det stemmer med tidligere forskning som peker mot at bøyde armer kan hjelpe løpere med å holde balansen.

De åtte studentene i undersøkelsen løp med lavt tempo, så det kan hende at fordelene med bøyde armer viser seg om hastigheten øker.

Det skal Yegian undersøke nærmere.

Kilde:

Andrew K. Yegian, Yanish Tucker, Stephen Gillinov, Daniel E. Lieberman. Straight arm walking, bent arm running: gait-specific elbow angles, publisert 10. juli 2019 i Journal of Experimental Biology. DOI: 10.1242 / jeb.197228



Powered by Labrador CMS