Når epler og appelsiner skal bli til juice, blir de presset, varmet opp og kjølt ned igjen. Blir det mindre vitaminer da?

Er frukt sunnere enn juice?

Frukt og grønnsaker er fulle av vitaminer, som både kan spises og drikkes. Men hva er best?

Publisert

Er det sunnere å spise et eple enn å drikke et glass eplejuice? Får du i deg mer vitaminer fra en appelsin enn et glass appelsinjuice?

Vitaminer er viktig. Derfor har flere forskere undersøkt om det er mat eller drikke som gir oss mest vitaminer.

Flytende vitaminer

Når epler og appelsiner skal bli til juice, blir de presset, varmet opp og kjølt ned igjen. Noen typer juice blir også tilsatt konserveringsmidler, det vil si stoffer som gjør at drikken holder seg lengre.

Når frukten behandles på denne måten, forsvinner noe av vitaminene. Derfor er det lett å tro at juicen er mindre sunn.

Men så skjer det også noe annet - for vitaminene har jo blitt flytende i juicen. Og det er lettere for kroppen å fange opp og bruke de vitaminene som er igjen.

Tvers igjennom kroppen

Det er ikke alltid så lett for kroppen å fange opp vitaminer i frukt og grønnsaker.

– Mange av de vitaminene vi får ned i magen når vi spiser en hel gulrot, får vi ikke glede av, fortalte Lars Porskjær Christensen i en artikkel på forskning.no.

Grunnen er at cellene i frukt og grønnsaker må brytes ned for at vi skal få nytte av vitaminene. Når vi spiser gulrota rå, får kroppen vår en tøffere jobb med å få tak i vitaminene.

Dermed kan gulrota og vitaminene kan gå tvers igjennom magesekk og tarmer og komme ut i do, uten at vi får nytte av det, sa Christensen er forsker på Syddansk Universitet i Danmark.

I juicen blir cellene brutt ned når frukten blir presset. Så da blir vitaminene lettere å ta opp for kroppen.

Mer enn bare vitaminer

Men det er stor forskjell på hvor mye vitaminer det er i ulike typer juice.

Jo mer fruktkjøtt, jo mer vitaminer, ifølge Christensen.

Men forskerne anbefaler ikke at du begynner å drikke frukt og grønnsaker i stedet for å spise dem. For det er flere sunne ting enn vitaminer i grøntforet.

Det er både fiber, mineraler og andre godsaker. Og det er best for helsa vår at vi tygger dem i oss.

Dessuten har noen typer juice blitt tilsatt sukker, og det er ikke sunt.

Så både forskere og norske helsemyndigheter anbefaler at vi spiser masse forskjellige frukter og grønnsaker, både hele og flytende.

Kilder:

Kostråd om frukt og grønt, helsenorge.no

Hva er sunnest av juice og frukt? artikkel på forskning.no

Juice er like sunt som appelsin, artikkel på forskning.no

Powered by Labrador CMS