Bitter og kraftig eller søt og mild? Melkesjokolade og mørk sjokolade smaker veldig ulikt, og forskerne vil helst at det fortsetter slik.
Bitter og kraftig eller søt og mild? Melkesjokolade og mørk sjokolade smaker veldig ulikt, og forskerne vil helst at det fortsetter slik.

Forskere skal gjøre melkesjokoladen like sunn som mørk sjokolade

Nå jobber forskere med å gjøre den søte, milde sjokoladen like sunn som den bitre og tørre mørke sjokoladen.

Mørk sjokolade skal være ganske sunt. I hvert fall i små mengder.

Forskere har blant annet funnet ut at mørk sjokolade er både bra for hukommelsen og hjertet vårt.

Det er fordi den er full av antioksidanter.

Jo bitrere, jo sunnere

Antioksidanter er stoffer som finnes naturlig i naturen.

I kakao, som det er mye av i mørk sjokolade, er det masse antioksidanter som kalles polyfenoler.

Det er disse som gjør den mørke sjokoladen så bitter.

Skal bruke peanøttskall

Nå skal forskerne putte naturlige polyfenoler inn i melkesjokoladen, for å gjøre den sunnere.

Men hvor skal de få polyfenolene fra?

De henter dem fra noe annet i naturen – nemlig peanøttskall.

Skallene blir uansett kastet i peanøttfabrikkene, så hvorfor ikke bruke det i sjokolade?

Det rosa skallet helt innerst på peanøtten er rikt på antioksidanter og skal brukes i melkesjokoladen.
Det rosa skallet helt innerst på peanøtten er rikt på antioksidanter og skal brukes i melkesjokoladen.

Melkesjokoladen må ikke bli bitter

Siden det er polyfenolene som gjør den mørke sjokoladen så bitter, må forskerne passe på så de ikke tilsetter for mange av dem.

De må rett og slett finne den perfekte mengden polyfenoler som gjør melkesjokoladen sunn, og som også gjør den så god og søt.

De testet derfor ut på personer som fikk smake melkesjokolade med forskjellig mengde polyfenoler.

De aller fleste likte den sjokoladen med 0,8 prosent tilsatt polyfenoler.

Norsk forsker er litt skeptisk

Harald Carlsen er forsker ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Han kjenner til at polyfenoler i kakaoen gjør den mørke sjokoladen er sunnere. Men han er usikker på om de kan gjøre melkesjokoladen like sunn.

– Selv om det finnes mye polyfenoler i peanøttskall, betyr ikke det at de har samme effekt som polyfenoler i kakao, sier Carlsen.

Og polyfenoler oppfører seg ganske annerledes utenfor kroppen vår, enn inni.

Carlsen mener derfor de amerikanske forskerne må finne mer ut av hvordan kroppen vår tar opp polyfenoler og antioksidanter i peanøttskall, før de kan si helt sikkert at melkesjokoladen blir like sunn.

Han synes det er fint at de bruker peanøttskall som egentlig skal i søpla.

– Jeg liker at de bruker ressurser som normalt blir kastet i et nytt produkt med mulig helseeffekt. Men dette må testes før man kan si noe om det, avslutter han.

Kilde:

Lisa Dean m.fl: More healthful milk chocolate by adding peanut, coffee waste. American Chemical Society Fall 2020 Virtual Meeting. 18. August 2020.

Powered by Labrador CMS