Barn er lykkeligere og sunnere om de er mye ute i naturen, men kan også bli bekymret
Barn som vet mye om naturen, kan bli engstelige for om vi klarer å ta vare på den.
Skog, fjell, parker og hager gjør barn lykkeligere.
En amerikansk forsker har undersøkt hvordan barn har det med naturen. Hun fant ut at barn er sunnere og trives bedre når de er ute i skogen og i parken. De får også mer kunnskap om natur og miljø, og blir mer opptatt av å beskytte naturen.
Men barn som er mye ute i naturen, kan også bli bekymret.
Kan miste motet
Barn i dag vet at naturen er under press og at klimaendringene kan forandre jordkloden vår.
Hvis barn mister motet og tenker at det ikke nytter å gjøre noe, så kan de føle håpløshet, uttaler forsker Louise Chawla fra University of Colorado i USA i en pressemelding.
Og føler du at ingenting nytter, er det ikke noe vits i å gjøre noe med problemene.
Men forskningen viser også at barn og unge får håp og tro på at det nytter, når foreldre og lærere tar bekymringene på alvor. Det er også viktig å prate med venner, ifølge Chawla.
Forskere samarbeider ikke
Hun snakket ikke selv med barn og unge, men gikk gjennom resultatene til mange andre forskere. Så oppsummerte hun deres resultater.
Chawla var overrasket over at forskerne som undersøker barns forhold til naturen ikke har noe kontakt med de som forsker på miljøtruslene.
Hun mener disse forskerne kan lære mye av hverandre.
Asfalt og gummi på skolen
Barn og unge kan få naturopplevelser på skolen. Elevene kan dra på tur i naturen eller til parker. Det kan også være trær og busker i skolegården.
Men norske forskere har vist at uteområdene på skolen stadig oftere blir dekket med asfalt og gummi. De mener det ikke er bra.
Det er strenge krav til hvor store toalettene på skolen skal være, men ingen krav til uteområdene, sa forsker Kine Halvorsen Thorén i en artikkel fra NMBU, publisert på forskning.no.
– Trær kan for eksempel gi skygge samtidig som at de er fine å klatre i. Det vil beskytte barna fra sola og kan være en gøyal lekeaktivitet, sa Thorén.
Forskerne viser at flere og flere barn blir presset inn på samme område, som ofte er dekket med gummi.
Også i barnehagene leker barna på gummi. En undersøkelse fra Private barnehagers landsforbund (PBL) viste at 60 prosent av barnehagene hadde gummidekke i sine områder.