Magne og Inge eksperimenterer med magnetar i dag. Sjå luke 3.

3. desember: Kor mykje veg magnetar når dei støyter frå kvarandre, eigentleg?

JULEKALENDER: Den ene magneten svever i lufta. Kor mye veg den?

Utstyr:

  • Nokre runde magnetar med hol i
  • Eit stativ til å putte magnetane på
  • Ei vekt

Kva skjer:

Set stativet med ein magnet på oppå vekta, sjekk kor mykje den veg.

Plasser ein annan magnet oppi stativet slik at magnetane støyter frå kvarandre, den øvste magneten svever over den nedste magneten.

Kva trur du magnetane veg no? Vil dei vege like mykje som to magnetar, sjølv om magnetane støyter frå kvarandre, og den øvste svever i lufta?

Vekta slår ut, slik at dei veg like mykje som to magnetar. Dei fråstøytande magnetkreftene frå den øvste magneten presser nedover slik at vekta slår ut.

Om forsøkene

Dette er eit forsøk som berre kan gjerast i laboratoriet. Eksperiment må alltid følgje sikkerheitsreglene som gjeld for laboratorie-forsøk.

Forsøka er gjort av Inge Christ og Magne Sydnes. Inge er avdelingsleiar ved Skolelaboratoriet på Universitetet i Stavanger og Magne er professor i kjemi.
Forsøka er gjort av Inge Christ og Magne Sydnes. Inge er avdelingsleiar ved Skolelaboratoriet på Universitetet i Stavanger og Magne er professor i kjemi.

Hei leser!

Hei leser!

Jeg er redaktør av UNG.forskning.no.

Hos oss jobber vi under det som heter Redaktørplakaten. Det betyr at vi følger medias regler og det er redaktøren som bestemmer hva som blir publisert.

På UNG.forskning.no finner du for det meste artikler og videoer som er laget av journalistene i forskning.no. Sakene er det vi kaller redaksjonelt uavhengige. Det betyr at vi jobber kildekritisk og bare for dere som er lesere – og ikke for forskere og andre som bestemmer.

Vi har også en annen type saker, som den saken du har lest nå. Den er laget og betalt av en av eierne våre, som er universiteter, høgskoler og andre som driver som med forskning. Disse sakene er ikke uavhengige, men viser fram god og viktig forskning. Vi merker sakene fra eierne med denne faktaboksen og der hvor det står hvem som har skrevet artikkelen.

Lurer du på ting om redaktøransvar og hvordan vi jobber, bare ta kontakt - [email protected]

Hilsen Nina Kristiansen

Powered by Labrador CMS